Israel mata almenys vint palestins en una nova onada de bombardejos i torna a assetjar l'Hospital Al-Shiffa

Les tropes israelianes han entrat de nou al complex sanitari, el més gran de la Franja de Gaza, en una operació contra suposats milicians de Hamàs

Un grup de palestins busca supervivents després d'un dels bombardejos de mantinada sobre Rafah
Un grup de palestins busca supervivents després d'un dels bombardejos de mantinada sobre Rafah / Reuters

Almenys vint persones han mort durant la matinada a conseqüència dels atacs aeris de l'aviació d'Israel de la Franja de Gaza; catorze a Rafah, a l'extrem sud, i sis al camp de refugiats de Nuseirat, a la part central de l'enclavament. Els vídeos penjats pels mateixos palestins i la informació que facilita el Ministeri de Sanitat, que gestiona la branca administrativa de Hamàs, informen dels bombardejos. Un recompte de víctimes que, com ja és habitual, posa en dubte, si no justifica una part de la ciutadania israeliana.

El veto a la premsa internacional i l'assassinat de més de cent periodistes per projectils israelians ha buidat l'enclavament palestí d'informadors professionals. I enmig de la confusió i les precaucions sobre tota novetat que arriba d'un camp de batalla, creix el negacionisme sobre les xifres de morts i la destrucció a la Franja. La penúltima evidència la dona un vídeo amb 3,1 milions de reproduccions en la xarxa X. Una dona que plora en descobrir la casa reduïda a enderrocs, presumptament amb la família i els xiquets dins, després de tornar d'arreplegar farina en una cua d'aliments. Un sector palestí l'exhibeix com la prova d'un nou crim de guerra, mentre des d'Israel, desenes d'internautes posen en dubte el dolor de la dona i asseguren que és un muntatge de propaganda.

Setge al complex hospitalari d'Al-Shifa

En aquest context de propaganda, negacionisme i polarització es lliura la batalla pel relat de l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza. Les tropes de Tel-Aviv tornen a centrar l'objectiu en l'entorn del complex hospitalari d'Al-Shifa, a la capital de la Franja, el més gran de l'enclavament. S'informa de bombardejos intensos als voltants que han causat la destrucció dels habitatges pròxims. Encara no se sap exactament la xifra de víctimes civils, perquè els periodistes que estaven dins de l'hospital han sigut detinguts.

L'exèrcit israelià ha entrat en el recinte hospitalari de matinada i ha publicat unes imatges per a demostrar que en l'interior s'amagaven terroristes. El comandament militar israelià ha informat de la mort d'una vintena de milicians de Hamàs en l'operació i de la detenció de huitanta sospitosos. Els Estats Units, principal aliat diplomàtic subministrador d'armes d'Israel, ha confirmat la mort del número tres de Hamàs, Marwan Issa, la setmana passada en un atac de les tropes de Tel-Aviv.

Washington continua llançant missatges per a fer desistir el govern de Benjamin Netanyahu de l'anunciada l'ofensiva terrestre a la ciutat de Rafah, on s'amunteguen 1,2 milions de palestins. La part més gran d'aquesta població són persones desplaçades des del nord i el centre de l'enclavament per l'operació militar d'Israel. La resposta de Tel-Aviv contra l'atac que Hamàs va perpetrar el 7 d'octubre (1.200 morts i 250 ostatges) ja ha acabat amb la vida de més de 30.000 persones, la majoria dones i xiquets, i ha situat la població palestina en una crisi humanitària i alimentària sense precedents.

El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha insistit a destacar com un fet "absolutament prioritari" protegir els civils i proveir assistència humanitària a Gaza, la situació de la qual va qualificar "d'horrible" abans d'un nou viatge aquesta setmana a l'Aràbia Saudita i Egipte centrat en la reconstrucció de la Franja.

També et pot interessar

stats