Israel rebutja una nova contraoferta "poc realista" de Hamàs per a la treva a Gaza

Fonts sanitàries eleven a entre vint i cinquanta els civils morts en el nou atac aeri israelià contra una multitud que esperava una entrega d'aliments a la ciutat de Gaza

Un palestí mostra un gapat de pasta en un punt d'entrega d'ajuda bombardejat per Israel en el camp de refugiats d'Al-Nuseirat en el centre de la Franja de Gaza
Un palestí mostra un gapat de pasta en un punt d'entrega d'ajuda bombardejat per Israel al camp de refugiats d'Al-Nuseirat al centre de la Franja de Gaza / Ahmed Zakot (Reuters)

Hamàs ha entregat a Israel una nova oferta per a la treva que fa setmanes que negocia amb Israel, però la proposta no ha convençut el govern de Tel-Aviv. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha comunicat que les demandes tornen a ser "poc realistes". Segons el document, Hamàs estaria ara disposat a alliberar les dones (incloses militars), els menors i les persones majors que manté captius a canvi d'uns 700 a 1.000 presoners palestins, cent d'ells condemnats a cadena perpètua. El principal entrebanc per a Israel, però, continua sent l'exigència d'una data per a la fi de la guerra, "el retorn dels desplaçats als seus llocs de residència (al nord de la Franja) i la retirada de les forces d'ocupació" de l'enclavament palestí, demandes que continuen intactes des del primer minut.

L'acord de treva s'esperava per al cap de setmana passat, coincidint amb l'inici del mes sagrat del ramadà. Les negociacions s'havien accelerat sota l'amenaça de l'anunciada ofensiva terrestre a Rafah, l'extrem meridional de la Franja de Gaza que concentra més d'un milió de palestins, la majoria desplaçats des del centre i nord de l'enclavament. La nova ronda de converses de les delegacions de les parts (a excepció de la israeliana) a Egipte estava a punt de donar fruits, fins que la massacre de la farina va injectar una nova dosi d'incertesa.

Més de 400 persones han mort des de llavors en les cues d'aliments. El Ministeri de Sanitat de la Franja, que gestiona Hamàs, ha elevat a entre vint i cinquanta els civils morts en l'atac aeri israelià d'aquest dijous contra una multitud que esperava un repartiment d'aliments a la rotonda de Kuwait, on es fan els repartiments de l'escassa ajuda que arriba a la capital de Gaza. Avions de combat i drons israelians van disparar contra la gent. A l'hospital d'Al Shifa han arribat una vintena de víctimes mortals i 155 ferits, però algunes fonts eleven a cinquanta la xifra de persones mortes.

La Unió Europea, els EUA, el Regne Unit i diversos països àrabs demanen a les autoritats israelianes que permeten més corredors humanitaris terrestres perquè amb les rutes aèries i marítimes no n'hi ha prou. Les 200 tones d'aliments bàsics que trasllada l'Open Arms encara no han arribat a les costes de Gaza i són, en tot cas, una ajuda mínima per a pal·liar la crisi humanitària i alimentària sense precedents que es viu a l'enclavament palestí.

Els EUA donen la benvinguda al nou primer ministre de l'ANP, clau per al futur de Gaza

Darrere del drama humà, nous moviments diplomàtics anticipen moviments per a la postguerra a la Franja de Gaza. Washington ha donat la benvinguda a Mohammad Mustafa, el nou primer ministre palestí de l'Autoritat Nacional Palestina, que administra la Cisjordània ocupada i li ha demanat que forme un nou govern "tan prompte com siga possible". L'elecció de Mustafa pel president de l'ANP, Mahmud Abbas, s'interpreta com una mesura per a reforçar l'òrgan palestí amb perfils tècnics que puguen assumir la gestió de la Franja de Gaza quan acabe la guerra. Els EUA aposta per aquesta posició que, no obstant, compta amb el rebuig del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que homologa l'ANP amb una estructura terrorista. L'ANP va governar a la Franja de Gaza fins al 2007, quan Hamàs va guanyar les eleccions i, després de fracassar els intents d'un govern d'unitat nacional amb Fatah, va expulsar l'autoritat palestina per la força.

També et pot interessar

stats