Israel ha matat més de 400 persones en cues d'aliments a la Franja de Gaza en dues setmanes

Les tropes israelianes han matat sis gazians quan quan esperaven una entrega d'aliments a la Ciutat de Gaza, l'endemà de l'atac va acabar amb la vida de cinc més en un punt d'entrega de l'UNRWA

En imatge, una caòtica entrega d'aliments a Rafah, a l'extrem sud de la Franja de Gaza
En imatge, una caòtica entrega d'aliments a Rafah, a l'extrem sud de la Franja de Gaza / Mohammed Salem (Reuters)
14 de març 2024 - 09:14

Alts càrrecs dels Estats Units, la Unió Europea, el Regne Unit, Xipre, la Unió dels Emirats Àrabs i Qatar han instat Israel a obrir les vies perquè l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza puga entrar per terra. Consideren que "no hi ha substitut per a les rutes terrestres" a través d'Egipte, Jordània i els punts d'entrada des d'Israel "per al subministrament d'ajuda a gran escala", segons han manifestat en un comunicat difós pel Departament d'Estat estatunidenc. Les parts s'havien reunit per a organitzar els detalls de la nova via marítima d'entrega d'avituallaments per les costes de Gaza, a través d'un moll temporal que alçaran els EUA.

Israel ha matat almenys sis gazians en la matinada i n'ha ferit i altres 83 que esperaven el repartiment d'ajuda humanitària en la rotonda de Kuwait, a la Ciutat de Gaza, al nord de l'enclavament palestí, segons l'agència de notícies Wafaa que cita testimonis i fonts mèdiques. Assegura que les tropes de Tel Aviv "han obert foc contra la multitud". Els ferits han sigut traslladats a l'hospital Al Shifa. 

Aquests dimecres Israel va matar altres cinc persones, entre ells un treballador de l'Unrwa, i en va ferir 22 més en un bombardeig contra un centre de distribució d'aliments d'aquesta de l'agència humanitària de l'ONU a Rafah. L'exèrcit de Tel-Aviv va justificar l'atac com una operació de "precisió" per a matar un milicià de Hamàs i evitar que l'ajuda arribe a posicions de les seues milícies.

Una família palestina improvissa un dinar en l'escenari apocalíptic en què Israel ha convertit alguns barris de Beit Lahia
Una família palestina improvissa un dinar en l'escenari apocalíptic en què Israel ha convertit alguns barris de Beit Lahia / Mahmoud Issa (Reuters)

Israel ha matat almenys 165 treballadors de l'Unrwa i ha atacat 150 de les seues instal·lacions en els cinc mesos d'ofensiva militar a la Franja de Gaza. La missió de l'ONU assegura que, abans de cada entrega, comuniquen les coordenades a l'exèrcit i que aquesta ocasió no va ser una excepció. Segons el govern de Gaza, controlat per Hamàs, més de 400 gazians han mort en cues de repartiment d'aliments o mentre esperaven combois d'ajuda en les últimes dues setmanes, després de la coneguda com la massacre de la farina, que es va cobrar 118 vides el 29 de febrer. Almenys 25 xiquetes i xiquets han mort en les últimes setmanes per desnutrició i deshidratació, un estat que amenaça 335.000 menuts en l'enclavament palestí.

World Central Kitchen prepara un nou carregament d'ajuda a Xipre

L'embarcació espanyola Open Arms continua fent camí en direcció a les costes de Gaza amb 200 tones d'ajuda. El carregament equival a uns 20 camions d'ajuda, una entrega mínima, tenint en compte que abans de la guerra entraven 500 camions diaris a Gaza, però absolutament necessària per a pal·liar la crisi alimentària que pateix la població palestina. Encara tardarà entre dos i tres dies a arribar-hi. El carregament l'ha preparat l'organització World Central Kitchen, del xef José Andrés, que ja està organitzant un de nou al port xipriota de Làrnaca, per a pal·liar la fam extrema a l'enclavament.

Els atacs d'Israel i el bloqueig que manté sobre els passos fronterers terrestres han obligat a buscar aquesta via, més lenta i més perillosa. L'Open Arms ha hagut d'habilitar una plataforma flotant on traslladar les 200 tones d'aliments, la qual cosa l'obliga a navegar lentament i que pot crear problemes en cas de mala mar. Per a desembarcar la càrrega, s'ha hagut de construir a Gaza un espigó amb les runes dels bombardejos. A més, una de les condicions d'Israel ha sigut que la tripulació del vaixell no tinga cap contacte amb la població de Gaza.

També et pot interessar

stats