Israel insta Hamàs a rendir-se a la Franja de Gaza, que eleva a 18.000 les morts
Les baixes causades per l'operació militar de Tel-Aviv, el 70% de dones i xiquets segons les autoritats de Gaza, multipliquen per 15 les de la incursió de Hamàs i aprofundeixen en la catàstrofe humanitària i el col·lapse sanitari a l'enclavament
Israel ha fet una crida oberta als milicians del grup islamista Hamàs a rendir-se, mentre aprofundeix en l'ofensiva militar a la Franja de Gaza. Al nord, els combats més intensos s'hi centren a la ciutat de Gaza, Jabalia, Shejaiya i Beit Hanun. A la part meridional de l'enclavament, les tropes terrestres continuen la lluita barri per barri a Khan Yunis, la ciutat més gran del Sud. L'operació israeliana ha espentat els palestins a un racó de la costa sud, on vol encaixonar més de dos milions de persones en 6,5 quilòmetres quadrats a Al-Mawasi. Una superfície que és dues voltes la de Burjassot, on la població és de 38.000 persones. El ministre d'Afers Estrangers de Jordània, Ayman al Safadi, ha acusat Israel de tindre un pla aparent de "buidar Gaza de la seua gent”, més enllà de la intenció declarada d'acabar amb Hamàs.
L'Alt Representant de la Unió Europea per a Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha denunciat aquest dilluns que Israel continua els bombardejos “amb una intensitat extraordinària” en el sud de Gaza, on està aplicant " les mateixes tàctiques que en el nord o fins i tot pitjors” malgrat les demandes internacionals de contenció. Anticipa un futur "fosc" per a les persones que han buscar refugi en aquesta part de l'enclavament.
18.007 morts i 49.229 ferits a la Franja
En l'objectiu d'exterminar el grup islamista, Israel continua arrasant, sense miraments, qualsevol element que s'interpose entre el seu exèrcit i les milícies de Hamàs. L'últim balanç del Ministeri de Sanitat de Gaza eleva a 18.007 els morts, el 70 per cent dones i xiquets, i a almenys 49.229 ferits. Xifres que multipliquen per quinze les causades per Hamàs en l'atac del set d'octubre, fins i tot afegint els 425 soldats israelians morts des del començament de la guerra, un centenar d'ells en l'operació terrestre, els quatre últims aquest dilluns.
Col·lapse sanitari: 300 treballadors morts i 20 hospitals inactius
Les autoritats sanitàries de la Franja insisteixen en la dramàtica situació del sistema sanitari, amb prop de 300 morts entre el personal mèdic, més de 300 ferits i una ocupació de llits del 276 % i del 233% en vigilància intensiva. Tot en un context d'escassetat d'aigua i combustible, enmig de bombardejos continuats: en els dos mesos de guerra Israel ha llançat 12.000 artefactes explosius d'entre 150 i mil quilos sobre Gaza, segons Hàndicap International, una ONG dedicada a la defensa de víctimes de conflictes.
20 hospitals i 46 centres sanitaris han deixat de funcionar des del començament de l'ofensiva i més de 100 ambulàncies han quedat fora de servei. Xifres que concreten i actualitzen les alertes i denúncies de l'ONU i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el diumenge. Les Nacions Unides han confirmat nombrosos atacs el cap de setmana a personal i instal·lacions sanitàries. A l'hospital Al Awda (Jabalia) els projectils israelians van matar dos treballadors i franctiradors han ferit de gravetat el director general de Farmàcia de Gaza en un altre incident, en què s'ha disparat contra una ambulància.
En paral·lel, l'Organització Mundial de la Salut denunciava el col·lapse sanitari a la Franja (on dos terços dels hospitals i centres de salut no funcionen i s'han verificat almenys 512 atacs a instal·lacions sanitàries) i la negativa a deixar entrar material mèdic i ajuda humanitària per a la població civil que s'amuntega al sud de l'enclavament. L'OMS ha demanat una nova pausa militar, alertant del risc de deteriorament irreversible de la crisi humanitària; una crida en què també ha insistit organitzacions humanitàries, com Metges Sense Fronteres i el secretari general de l'ONU, Antonio Gueterres.
L'Assemblea de l'ONU debatrà el veto a l'alto el foc
L'Assemblea de les Nacions Unides abordarà dimarts, en una reunió extraordinària, el fiasco del Consell de Seguretat, després del veto dels Estats Units a la petició d'alto el foc. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ignora les peticions d'alto el foc i assegura que l'eliminació de Hamàs és incompatible amb parar la guerra. Des dels Estats Units, principal soci d'Israel, també continuen oposant-se a eixe alto el foc, que diuen, beneficiaria Hamàs. Netanyahu ha agraït públicament Washington l'enviament urgent de 14.000 projectils d'artilleria més per a continuar l'operació militar.
Els ministres d'Afers Estrangers de la UE revisen aquest dilluns la posició conjunta sobre la guerra, que inclou noves mesures contra el finançament de l'organització palestina, considerada terrorista pels vint-i-set, i vetos a l'entrada de colons israelians responsables d'actes de violència contra els palestins a Cisjordània.