Israel ignora les pressions internacionals per a un alto el foc i continua bombardejant Gaza

Biden reclama Netanyahu una desescalada bèl·lica immediata mentre la xifra de víctimes mortals a la Franja de Gaza s'eleva a 227, 64 de les quals són menors

Dos palestins contemplen els enderrocs causats per un dels bombardeigs aeris d'Israel
Dos palestins contemplen els enderrocs causats per un dels bombardeigs aeris d'Israel / Mohammed Salem (Reuters)

Els bombardeigs per part d'Israel continuen a la Franja de Gaza malgrat les creixents pressions internacional per a un alto el foc a la zona. L'exèrcit del país ha tornat a atacar múltiples objectius del moviment islamista Hamas, des d'on, per segona nit consecutiva, s'han registrat escassos trets de coets. Entre els objectius aconseguits es trobaven, segons fonts militars, llocs de producció i emmagatzematge d'armes des dels quals les milícies palestines llancen coets cap a Israel i les residències de diversos comandants de Hamas, que no estaven en el moment dels atacs, però albergaven infraestructura militar als habitatges.

La nova ofensiva d'Israel arriba després d'assegurar anit el primer ministre, Benjamin Netanyahu, que continuaria atacant Gaza fins a "aconseguir l'objectiu de retornar la tranquil·litat i la seguretat" a la ciutadania israeliana, en el que va descriure com "una dissuasió contundent" contra les milícies. 

Els Estats Units, aliat estratègic del règim israelià, ha augmentat en les últimes hores la pressió sobre Netanyahu perquè acaben les hostilitats amb el poble palestí. Segons va informar la Casa Blanca en un comunicat, el president, Joe Biden, havia urgit telefònicament l'homòleg d'Israel a fer "una desescalada bèl·lica significativa" immediatament, que anara "en camí a un alto el foc". Netanyahu ha fet cas omís a la petició, mentre justifica la continuïtat de l'operació militar a Gaza.

Des de l'inici del conflicte, la postura del govern de Biden ha sigut similar al d'administracions nord-americanes anteriors i ha secundat sense fissures el "dret d'Israel a defendre's". No va ser fins fa dos dies quan el demòcrata va expressar el seu suport a un alto el foc durant una conversa telefònica amb Netanyahu, després d'haver rebut crítiques dels seus correligionaris del Partit Demòcrata i d'altres països perquè jugue un paper més actiu en la crisi al Pròxim Orient.

Netanyahu, que ha passat de perillar en el poder després de les eleccions a Israel a pilotar amb mà de ferro els temps del conflicte amb Palestina, assegura que té dues opcions: la "conquista" o la "dissuasió contundent". L'escalada de violència a la Franja de Gaza continua així per onzé dia consecutiu, i les víctimes palestines pugen almenys a 227, de les quals 64 són menors. També s'han registrat 1.620 persones ferides. L'exèrcit d'Israel assegura que vora 130 morts eren milicians. 

Els últims 50 coets llançats pels palestins sobre Israel no han causat danys personals i la xifra de víctimes mortals al país es manté en 12 (entre elles dos menors). El nombre de persones ferides supera els 340.

A les peticions d'un alto el foc per part tant dels Estats Units com de gran part de la comunitat internacional, se suma aquest dijous una visita del ministre d'Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, que es reunirà amb autoritats israelianes i palestines per a buscar maneres d'acostar posicions amb l'objectiu de pactar una treva.

Des de Hamas creuen, de fet, que l'alto el foc amb Israel arribarà de forma imminent. Un alt càrrec del moviment islamista, Musa Abu Marzuq, va assegurar anit que podria concretar-se "en un o dos dies" gràcies a la pressió internacional: "Crec que els esforços que s'estan duent a terme per a un alto el foc tindran èxit", afirmava en una entrevista en la cadena de televisió libanesa Al Mayadeen.

També et pot interessar

stats