Israel acumula prou tropes als afores de Rafah per a iniciar l'operació terrestre, que desafiaria Biden

L'exèrcit endureix els atacs contra posicions que suposadament estaven netes de milicians, mentre la Casa Blanca comença a qüestionar l'objectiu d'exterminar Hamàs, però alhora defén Israel contra les acusacions de genocidi

Funeral de palestins morts en els últims atacs sobre Deir Al-Balah, en el centre de la Franja de Gaza
Funeral de palestins morts en els últims atacs sobre Deir al-Balah, al centre de la Franja de Gaza / Ramadan Abed (Reuters)
14 de maig 2024 - 09:30

Israel podria envair Rafah en qualsevol moment. Els Estats Units ha constat que l'exèrcit ha acumulat suficients tropes als afores de la ciutat palestina per a poder llançar una incursió a gran escala sobre el territori, però alhora no té clar si Tel-Aviv ha pres la decisió. El pas suposaria un desafiament clar a l'administració de Joe Biden, contrària a esta incursió sense un pla d'evacuació de la ciutat, que acull més d'un milió de desplaçats palestins.

La informació l'ha avançada la CNN, citant alts funcionaris de Washington. Estes fonts adverteixen que Israel no ha realitzat els preparatius adequats per a una evacuació massiva de la població de Rafah, que inclouen la construcció d'infraestructures per al subministrament d'aliments, higiene i refugi.

Segons la cadena de televisió nord-americana, els assessors militars de la Casa Blanca qüestionen cada vegada més l'enfocament d'Israel cap al conflicte. Alguns ja suggereixen en públic que és poc probable que el gabinet de Benjamin Netanyahu aconseguisca l'objectiu declarat de destruir Hamàs. Així ho ha afirmat este dilluns Kurt Campbell, número dos del Departament d'Estat.

L'ofensiva iniciada des de dissabte sobre posicions del nord i centre de Gaza alimenta esta teoria, perquè Israel torna a bombardejar posicions que deia haver netejat per complet de milicians palestins i que ara tornen a donar senyals d'activitat. El mateix secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha confirmat que Hamàs està reorganitzant-se al centre i nord de Gaza.

Bombardejos de nord a sud

La reacció israeliana insisteix en l'estratègia d'endurir els atacs. La matinada deixa bombardejos de nord a sud de la Franja, que han provocat almenys catorze morts. La pitjor part se l'ha emportada el camp de refugiats d'Al-Nuseirat, on s'informa d'almenys hui cadàvers. Al Jazeera conta que avions de caça també han atacat una escola del camp de refugiats, fet que ha causat un incendi encara visible este matí.

L'agència de notícies palestina Wafa també adverteix d'atacs d'artilleria a Beit Lahia, al nord-oest de la Franja de Gaza, i al camp de refugiats de Jabalia, també al nord, una de les primeres zones on entraren les tropes d'Israel i ara l'exèrcit ha reactivat els atacs aeris i ha tornat a enviar tancs, després de detectar una suposada reactivació de l'activitat de Hamàs.

Helicòpters israelians també han atacat el barri d'al-Zeitun a la ciutat de Gaza (centre de la Franja) i l'aviació, la zona oriental de la ciutat de Rafah, al sud de l'enclavament. Unes 360.000 persones han fugit ja de la ciutat-refugi durant l'última setmana per l'increment de la violència i l'amenaça latent d'una invasió, segons les Nacions Unides.

Els EUA nega el "genocidi" sobre els palestins

Molts d'estos atacs i estes bombes són indiscriminats. No diferencien entre objectius quan impacten contra un edifici, un hospital o una instal·lació de l'Unrwa. Després de huit mesos d'ofensiva i 35.000 cadàvers —segons les dades de Hamàs—, les morts entre la població civil (majoritàriament xiquets i dones) superen les dels milicians caiguts en combat. La fotografia completa inclou la destrucció de més del 60% de les edificacions, el desplaçament forçat de nord a sud, de prop de dos milions de palestins, el desmantellament de la infraestructura sanitària i la falta de medicines i aliments, per les restriccions a l'entrada d'ajuda humanitària, que han causat una crisi humanitària sense precedents.

El govern dels Estats Units ha tornat a rebutjar que es produïsca un "genocidi" a la Franja de Gaza, però ha demanat a Israel que "faça més" per a garantir la protecció dels civils "innocents" en l'enclavament palestí. Així ho ha declarat en una roda de premsa l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan.

També et pot interessar

stats