Estat Islàmic difon un vídeo de la seua massacre a Moscou on degollen a un home ferit

L’atemptat deixa al descobert els problemes de seguretat de Rússia, una setmana després de la contundent victòria electoral de Putin

Rússia viu aquest diumenge un dia de dol nacional per les víctimes del Crocus City Hall / À Punt NTC

En una gravació aborronadora, amb les cares i les veus distorsionades, l'organització terrorista Estat Islàmic-K, la branca amb base a l'Afganistan, insisteix que és l'autora de la matança de divendres a la sala de concerts Crocus City Hall, a la ciutat de Krasnogorsk, pròxima a Moscou.

Les imatges, en les quals s'aprecia com metrallen diverses persones i degollen un home ferit, les va gravar un dels assaltants i s'ha difós aquest diumenge en el mateix canal de Telegram on van fer la primera reivindicació. 

En el vídeo, subtitulat en àrab, el terrorista diu: "Al·là és el més gran, els infidels es derroten amb la voluntat d'Al·là. Eixim en el camí d'Al·là i per a donar victòria a la seua religió". Aquest dissabte, l’agència Amaq —l’òrgan propagandístic d’Estat Islàmic— també va difondre una imatge dels quatre presumptes responsables de l'atemptat del divendres, tres dels quals poden veure's en aquest vídeo.

Amaq va difondre que en l'atac van emprar metralladores, una pistola, bombes incendiàries i ganivets que van utilitzar per a "degollar dins de la sala i als corredors", mentre que va indicar que els supòsits gihadistes van apuntar sobretot als assistents a l'acte.

Així mateix, va celebrar que l'atemptat resultara amb "un nombre infinit de víctimes" i va xifrar en 300 els morts i ferits, al mateix temps que va indicar que l'atemptat el van fer "en el context normal de guerra entre Estat Islàmic i els països que lluiten contra l'islam".

Segons els investigadors russos, la causa de la mort dels assistents al concert en el qual es va produir la tragèdia són ferides de bala i l'asfíxia pel fum de l'incendi que van provocar els atacants.

Els problemes de seguretat de Rússia, al descobert

L'atemptat deixa al descobert els problemes de seguretat de Rússia, un obstacle amb què el president rus, Vladímir Putin, no comptava. Una setmana després de la contundent victòria electoral, es veu obligat a gestionar la pitjor crisi terrorista en vint anys.

La intel·ligència russa ha fracassat i ni tan sols ha donat credibilitat a l'advertència de Washington, tan concreta que especificava el grupuscle del Daesh que podria cometre l'atemptat. De moment, Putin s’ha abstingut de fer-se eco de la reivindicació de l'atemptat per Estat Islàmic.

Dia de dol nacional a Rússia

Rússia viu hui un dia de dol nacional per les víctimes de l'atac terrorista. Segons les últimes dades que han proporcionat les autoritats, l'atemptat ha deixat almenys 133 morts, entre els quals figuren tres xiquets i 154 ferits, la majoria dels quals continuen hospitalitzats.

Des de les primeres hores del matí, desenes de ciutadans porten flors al lloc de l'atemptat, mentre que les banderes russes onegen a mig pal en totes les institucions estatals.

Les forces de seguretat han detingut fins ara onze persones vinculades amb l'atemptat, quatre de les quals van participar personalment en la matança, segons les autoritats russes.

També et pot interessar

stats