Putin seguirà al Kremlin fins al 2030 en aconseguir la major victòria electoral

El president de Rússia, de 71 anys, ha rebut el 87,2% dels vots, deu punts més que el 2018 (76,5), cosa que li permetrà continuar la campanya militar a Ucraïna i el seu actual pols amb Occident

El president rus en la seua seu de campanya a Moscou després de guanyar les eleccions
El president rus en la seua seu de campanya a Moscou després de guanyar les eleccions / Natalia Kolesnikova (Efe)

El president rus, Vladímir Putin, seguirà en el Kremlin fins al 2030 després d'aconseguir el diumenge la major victòria electoral des que va arribar al poder, mandat que li permetrà continuar la campanya militar a Ucraïna i el seu actual pols amb Occident.

Putin, de 71 anys, ha rebut el 87,2% dels vots, deu punts més que el 2018 (76,5), durant els tres dies de votació en les huitenes eleccions presidencials de la història de Rússia des del 1991.

Els resultats de les eleccions no s'han vist afectats ni per la mort a la presó del líder opositor, Aleksei Navalni, de la qual els seus correligionaris responsabilitzen el Kremlin, ni per les incursions frontereres ucraïneses dels últims dies.

Ucraïna i les cancelleries occidentals han denunciat l'absència de candidats opositors i la votació il·legal en les quatre regions ucraïneses annexionades per l'exèrcit rus, mentre que l'oposició russa ha demanat a la comunitat internacional que no reconega els resultats electorals.

Putin: "Tots som un sol equip"

En una roda de premsa, el mandatari ha donat les gràcies després de la seua victòria. "Primer de tot, vull donar les gràcies als ciutadans russos. Tots som un sol equip. Tots els ciutadans que van acudir als col·legis electorals i hi van votar", ha dit Putin.

Ha destacat que l'alta participació, la major des del 1991, està estretament vinculada amb la guerra a Ucraïna. "Això està relacionat amb el fet que ens veiem obligats, en el sentit literal de la paraula, a defensar amb les armes a la mà els interessos dels nostres ciutadans".

Quant als desafiaments, ha subratllat que la prioritat és "aconseguir els objectius en el marc de l'operació militar especial i enfortir les forces armades".

Assegura que va aprovar el bescanvi de Navalni

El president rus ha assegurat aquest diumenge que va aprovar el bescanvi del líder opositor, Aleksei Navalni, dies abans que morira sobtadament en una presó àrtica, del que els seus correligionaris l'acusen directament.

"Crega'm vosté o no, però lamentablement va passar el que va passar", ha apuntat Putin, qui per primera vegada va pronunciar el nom de Navalni. Segons ha explicat, algú que no pertany a l'administració presidencial (els aliats de Navalni van esmentar el magnat Roman Abramovitx) li va proposar canviar l'opositor per russos empresonats en països europeus.

"Però amb una condició jo ho vaig acceptar. El canviem, però que no torne més. Que es quede allí. Però així és la vida", ha dit.

Quasi cent milions de vots

Més de 98 milions de russos, d'un total de 112 milions que van ser cridats a les urnes, han votat a favor de la reelecció per a un cinqué mandat de l'actual president, que va arribar al Kremlin l'any 1999 després de rebre el poder de mans de Borís Ieltsin.

El segon candidat més votat ha sigut el comunista Nikolai Kharitónov amb el 4,17% dels vots, seguit pel representant del partit Gent Nova, Vladislav Davankov, amb 4,07%. L'últim en discòrdia és l'ultranacionalista Leonid Slutski, que suma el 3,15% de les paperetes.

L'oposició al Kremlin no va poder concórrer als comicis, ja que la Comissió Electoral Central no va registrar els seus candidats per diferents motius tècnics o defectes de forma, i per donar suport a la pau a Ucraïna, una opció inadmissible per al règim.

També et pot interessar

stats