Ascendeixen a 133 les persones mortes per l'atemptat a la sala de concerts de Moscou

Estat Islàmic ha reivindicat l'autoria de la matança i onze persones han sigut detingudes

Diverses persones porten flors fins a la sala de concerts Crocus City Hall després de l'atac terrorista
Diverses persones porten flors fins a la sala de concerts Crocus City Hall després de l'atac terrorista / EFE/EPA/MAXIM SHIPENKOV
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de març 2024 - 20:57 Actualitzat: 23 de març 2024 - 14:58

El nombre de persones mortes en l'atemptat a la sala de concerts Crocus City Hall, als afores de Moscou, ascendeix a 133 persones, segons ha informat aquest dissabte a migdia el Comité d'Instrucció rus, tot i que la periodista de la televisió estatal russa i directora de Russia Today, Margarita Simonian, ha comunicat que la xifra podria ser de 143 morts. Per la seua part, el governador de la regió de Moscou, Andrei Vorobiov, ha indicat via Telegram que s'han trobat una vintena de cossos entre les runes de l'edifici atacat a la ciutat de Krasnogorsk, al nord-oest de la capital russa. Vorobiov també ha informat que ha visitat el lloc de la tragèdia i que el nombre de les víctimes mortals "augmentarà considerablement" a mesura que avancen les tasques de recerca i rescat. "Els treballs continuaran almenys durant uns dies més", ha apuntat.

L’atac d'aquest divendres, en què cinc homes armats i vestits de camuflatge van obrir foc amb armes automàtiques contra els assistents a un concert, és un dels pitjors atemptats d'aquest tipus contra Rússia en anys. Segons la cadena russa RT, hi ha més de cent persones hospitalitzades, entre les quals hi ha seixanta adults i cinc menors en estat greu.

Estat Islàmic va reivindicar divendres a la nit l'atemptat a través del canal de Telegram. "Els combatents d'Estat Islàmic han atacat una gran agrupació de cristians a la ciutat de Krasnogorsk, als afores de la capital russa, Moscou. Han matat i han ferit centenars de persones i han causat una gran destrucció al lloc abans de retirar-se a les seues bases de manera segura", va informar l’agència Amaq, òrgan de propaganda de l'organització, en el seu canal de Telegram.  

De moment, hi ha onze persones detingudes, inclosos quatre terroristes directament implicats en l’atac terrorista, segons informa l'FSB, el servei federal de seguretat rus. El servei d'intel·ligència rus, a més, ha reconegut aquest dissabte que va rebre avís dels Estats Units sobre un imminent atac terrorista.

Gran columna de fum negre al lloc dels fets
Gran columna de fum negre al lloc dels fets / Reuters

"Tots els autors, organitzadors i els que van encarregar aquest crim rebran un merescut i inevitable càstig, siguen els qui siguen i independentment de qui els haja enviat", ha manifestat aquest dissabte el president rus Vladimir Putin en una al·locució televisiva. En el seu discurs, Putin no ha especulat sobre els autors intel·lectuals de l'atemptat, però sí que ha esmentat que els quatre terroristes detinguts van intentar fugir a través de la frontera ucraïnesa. "Als terroristes, assassins i bèsties, que no tenen ni poden tindre nacionalitat, els espera un funest destí: venjança i oblit. No tenen futur", ha dit el president rus, que ha decretat per a aquest diumenge dia de dol nacional.

El tiroteig ha sigut pocs dies després d'haver quedat reelegit Putin per a un nou mandat de sis anys i mentre Rússia està enmig d’una guerra amb Ucraïna.

Rússia ha reforçat la seguretat als aeroports i estacions de tota la capital, una vasta àrea urbana de més de 21 milions de persones, i ha cancel·lat els grans actes per al cap de setmana. Putin encara no ha fet cap declaració en públic.

Rússia fa una crida a la comunitat internacional a condemnar l'atemptat 

El Ministeri d'Afers Estrangers de Rússia ha fet una crida a la comunitat internacional a condemnar l'atemptat. "Tota la comunitat internacional està obligada a condemnar aquest horrible crim", ha assenyalat Maria Zakhàrova, la portaveu del Ministeri, en el seu canal de Telegram.

Les ambaixades occidentals a Rússia havien advertit sobre possibles atemptats terroristes en el país, avisos que el president rus, Vladímir Putin, va considerar "un intent d'intimidar i desestabilitzar la nostra societat".

Per la seua banda, el Ministeri d'Afers Estrangers espanyol ha expressat la “consternació” per l'atac terrorista i ha manifestat la seua condemna. "Consternats per les notícies que arriben de Rússia. La nostra solidaritat amb les víctimes, amb les seues famílies i amb el poble rus. Espanya condemna qualsevol forma de violència", ha publicat el departament que dirigeix José Manuel Albares en la xarxa social X.

Kíiv nega qualsevol implicació en la massacre 

Ucraïna ha negat a través d’un conseller del president del país, Volodímir Zelenski, qualsevol implicació en la massacre que s'ha cobrat desenes de vides. “Per descomptat que Ucraïna no té res a veure amb el tiroteig o les explosions”, han escrit a través de les xarxes socials.

El conseller presidencial ha agregat que “Ucraïna no ha recorregut mai a mètodes terroristes” per a combatre Rússia, i ha afirmat que ha sigut “la mateixa Rússia” la que en altres ocasions “ha atacat els seus propis ciutadans per a iniciar accions antiterroristes contra grups ètnics que protestaven”.

També et pot interessar

stats