Interior plantejarà dijous al Marroc la reactivació del retorn de migrants irregulars

Aquest és un dels principals aspectes que es posarà damunt de la taula en la reunió prevista entre el ministre Fernando Grande-Marlaska i el seu homòleg Abdelouafi Latfit

Dos migrants al costat de la frontera entre Melilla i el Marroc, el 24 de juny de 2022
Dos migrants al costat de la frontera entre Melilla i el Marroc, el 24 de juny del 2022 / Antonio Ruiz / Europa Press

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, plantejarà al seu homòleg marroquí, Abdelouafi Laftit, la necessitat de reactivar les vies de devolució de migrants en situació irregular per a tornar als nivells anteriors a la pandèmia.

Serà una de les qüestions que Marlaska traslladarà en les seues reunions bilaterals durant la cimera de dos dies hispanomarroquina que acull Rabat, la reunió d'alt nivell (RAN), segons han anticipat fonts d'Interior.

La cimera que té lloc una setmana després que un marroquí de 25 anys, Yassine Kanjaa, assaltara dues esglésies a la localitat gaditana d'Algesires i assassinara presumptament el sagristà Diego València. Precisament, el suposat autor, ja en presó per orde judicial, estava en espera de ser expulsat des de juny del 2022.

Interior ha recalcat que el seu expedient estava, com altres centenars d'ells, en espera de poder ser executat a causa de la gran quantitat de casos similars i l'"embut" que s'ha produït en haver-se també limitat les vies per al retorn.

Les fonts han precisat que la RAN serà una oportunitat per a continuar reforçant la "bona entesa" entre Espanya i el Marroc en els assumptes que interessen els dos, com ja han demostrat les tretze reunions que els dos ministres han tingut en els últims quatre anys i mig.

Respecte a la migració, Interior vol continuar compartint les fórmules de cooperació que "tant d'èxit" han donat. Així, les fonts recorden que durant l'any passat el total de les entrades irregulars a Espanya van baixar un 25%, un descens que aconsegueix el 69% enguany.

A més de continuar avançant en el control de la migració irregular, l'intercanvi d'informació i desarticulació de les màfies que trafiquen amb éssers humans, la intenció de Marlaska és abordar les mesures per a intensificar els retorns o devolucions.

Les fonts han recordat que després de la pandèmia, s'ha "començat a treballar de valent per a recuperar els nivells de devolucions" de migrants irregulars previs a la covid-19, i encara que reconeixen que s'està avançant, insisteixen en la necessitat de reactivar "les vies que abans hi havia" amb el Marroc i que ara no s'utilitzen.

També et pot interessar

stats