La intel·ligència russa podria estar darrere de les cartes bomba enviades a Espanya

Segons publica The New York Times, funcionaris estatunidencs i europeus sospiten del Moviment Imperial Rus, que la policia vincula amb organitzacions espanyoles d'extrema dreta

Dispositiu policial davant l'ambaixada dels Estats Units a Madrid després de rebre l'avís sobre una carta explosiva
Dispositiu policial davant l'ambaixada dels Estats Units a Madrid després de rebre l'avís sobre una carta explosiva / Europa Press

Funcionaris estatunidencs i europeus creuen que un grup supremacista blanc dirigit per la intel·ligència militar russa està darrere de la campanya de cartes bomba del passat novembre a Espanya, segons publica aquest diumenge el diari The New York Times. Els objectius principals d'aquells enviaments foren el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la ministra de Defensa, Margarita Robles, i diplomàtics de diverses ambaixades estrangeres, entre d'altres la ucraïnesa. 

Les investigacions de les autoritats se centren en sis paquets bomba que arribaren entre finals de novembre i principis de desembre a la Moncloa, residència oficial de Sánchez a Madrid, així com a dependències del Ministeri de Defensa, les ambaixades estatunidenca i ucraïnesa, a la base aèria de Torrejón de Ardoz i a una empresa armamentística amb seu a Saragossa. No causaren morts, però un empleat de l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid va patir ferides quan va explotar una de les cartes. 

En les últimes setmanes les perquisicions s'han bolcat en el Moviment Imperial Rus, un grup radical que té membres i associats a tot Europa i centres d'entrenament d'estil militar a Sant Petersburg, segons han declarat funcionaris dels Estats Units al rotatiu, a condició de no ser identificats. Han agregat que es creu que el grup, designat organització terrorista global pel Departament d'Estat estatunidenc, té vincles amb les agències d'intel·ligència russes. Membres importants de l'entramat han estat a Espanya, i la Policia Nacional ha rastrejat els possibles vincles amb organitzacions espanyoles d'extrema dreta, han assenyalat a més les fonts al diari novaiorqués.

L'objectiu aparent de les cartes bomba era deixar clar que Rússia i els seus representants podrien dur a terme atacs terroristes a tot Europa, fins i tot a les capitals dels estats membres de l'OTAN, que està ajudant Ucraïna a defensar-se contra la invasió ordenada pel Kremlin, han assegurat els funcionaris estatunidencs. Espanya és membre de l'Aliança Atlàntica i ha prestat ajuda militar i humanitària a Ucraïna, així com suport diplomàtic.

També et pot interessar

stats