Les imatges del miracle colombià: així rescataren els quatre xiquets perduts a la selva quaranta dies

Segons sembla, l'heroïna de la història és Lesly, la germana de tretze anys, que va aconseguir mantindre vius els menuts durant quasi sis setmanes

Militars atenen els menors rescatats / (Reuters)

Després de sobreviure a un accident aeri fatal i passar quaranta dies de calvari a la selva amazònica del sud de Colòmbia els quatre xiquets indígenes desapareguts des de principis de maig ja estan sans i estalvis en lloc segur. Els professionals de l'Hospital Militar Central de Bogotà que els han atés el cap de setmana asseguren que es troben en "condicions clíniques acceptables", fet que confirma el miracle.

Durant les últimes hores han circulat noves imatges i gravacions difoses pel govern de Colòmbia del rescat, a través de la televisió pública RTVC Noticias. S'hi veuen els menors amb els militars i els locals indígenes que els han trobat, així com l'evacuació en helicòpter enmig de condicions adverses. Un desenllaç feliç que posa el punt final a una cerca maratoniana que tenia el país totalment bolcat.

Tres de les criatures tenen tretze, nou i quatre anys, mentre que la quarta era un bebé que encara no havia fet l'any. Els trobaren el divendres, 9 de juny, en un punt remot a la frontera entre les regions de Caquetá i Guaviare, on vora un dispositiu de 200 soldats els buscava sense descans. Hi participaven comandos de les forces especials de l'exèrcit i comunitats indígenes de la zona, tots integrats en l'anomenada Operació Esperança.

Els vídeos inèdits fins ara mostren els xiquets asseguts enmig de l'espessa jungla mentre els militars de l'exèrcit colombià els donen menjar. Després, un helicòpter de la Força Aèria Colombiana (FAC) els va portar fins a San José del Guaviare, capital d'aquesta província, on un avió C-295 configurat com a ambulància els va arreplegar per a traslladar-los a Bogotà. Després de més de cinc setmanes a la intempèrie, han pogut passar per fi la nit en un llit.

El calvari dels quatre menuts va començar l'1 de maig, quan l'aeronau en què viatjaven amb la família va patir aparentment una fallada en el motor en ple vol i va estavellar-se en terra. Hi havia a bord set persones, contant tres adults a més dels infants, i cobrien una ruta entre Araracuara, a la província d'Amazones, i la ciutat de San José del Guaviare. Els tres majors van morir a conseqüència del tràgic sinistre: el pilot, la mare, i un altre home. Els cadàvers els trobaren dins de l'avió. Però faltaven les criatures, que, segons semblava, havien sobreviscut a l'impacte.

La bona notícia s'ha confirmat ara quaranta dies després. Però el que moltes persones es preguntaven és com han aguantat tant amb vida. Una incògnita que els professionals sanitaris i els responsables dels equips de rescat estan començant a desentranyar. La història, sembla, té una heroïna, Lesly Mukutuy. Així s'anomena la jove de tretze anys, la major. Ella va ser qui es va encarregar de cuidar durant quaranta dies els seus germans Soleiny Mukutuy, de nou anys; Tien Noriel Ronoque Mukutuy, de cinc; i Cristin Neruman Ranoque, una xiqueta de bolquers que aleshores tenia onze mesos. "Va ser la xiqueta, la major, la nostra heroïna, qui amb saviesa va cuidar i protegir els seus germans", ha explicat a EFE el director de la Unitat de Restitució de Terres, Giovanny Yule, un dels líders de la cerca.

Manuel Ranoque, pare dels germans d'un i cinc anys, ha contat als mitjans de comunicació que la mare d'ells havia sobreviscut durant quatre dies després de l'accident. Aquesta versió l'ha negada un altre membre de la família que també va parlar amb els mitjans. Reuters no ha pogut verificar la informació de manera independent.

Pel que fa a la valoració mèdica, els quatre menuts estan "en condicions clíniques acceptables, malgrat la crisi i la situació viscuda en els últims quaranta dies", ha explicat en roda de premsa el general Carlos Rincón, director mèdic de l'Hospital Militar de Bogotà. La previsió és que estiguen ingressats entre dues i tres setmanes, i ara mateix se'ls estan practicant exàmens diagnòstics i tractaments de recuperació nutricional i psicològica. També s'han descartat condicions "que posen en risc" la vida.

També et pot interessar

stats