Patinada de Petro a Colòmbia: admet ara que no han trobat els quatre menors perduts a la selva

La cerca continua dues setmanes després d'un accident tràgic d'avioneta en què han mort almenys tres persones adultes

Un soldat i un gos participen en la búsqueda de supervivents
Un soldat i un gos participen en la recerca de supervivents / Forces aèries colombianes (Reuters)

El president de Colòmbia, Gustavo Petro, s'ha convertit involuntàriament en protagonista d'un gran malentés vinculat amb l'accident aparatós d'una avioneta de passatgers que va estavellar-se a la selva amazònica fa més de dues setmanes, al sud del país. En un principi va anunciar públicament que els serveis de rescat havien trobat amb vida els quatre xiquets desapareguts, però poc després va haver de desdir-se, reconéixer que tot havia sigut un error perquè la informació "no podia ser confirmada" i demanar disculpes per la confusió creada. "Lamente el que ha succeït. Les forces militars i les comunitats indígenes seguiran la cerca incansable per a donar al país la notícia que està esperant. No hi ha en aquest moment una altra prioritat que continuar buscant fins a trobar-los", ha rectificat el mandatari en un missatge a través de Twitter.

El tràgic accident va ocórrer l'1 de maig, quan l'aeronau en què viatjava una família indígena va patir una suposada fallada en el motor en ple vol i va caure a terra en un punt entre les regions de Guaviare i el Caquetá. Tres adults perderen la vida: la mare, el copilot i el pilot. Quedaven en parador desaparegut quatre xiquets que han estat quasi vint dies en una zona de l'Amazones molt densa que fa difícils les tasques de rastreig. Són menors de 13, 9 i 4 anys, a més d'una xiqueta d'onze mesos. Semblava un miracle que els hagueren trobat amb vida.

L'equivocació de Petro va estar alimentada per un comunicat de l'Institut Colombià de Benestar Familiar (ICBF) aquest dimecres en què assegurava que els havien localitzat sans i estalvis. L'organisme, que treballa per la prevenció i protecció integral dels xiquets i adolescents, feia referència a un informe elaborat per comunitats indígenes en què s'apuntava que estaven vius i gaudien "de bon estat de salut".

Malauradament, les forces militars, que són les que lideren la cerca, no van poder confirmar la troballa i continuen insistint que el dispositiu encara està actiu en aquesta zona remota i frondosa de Colòmbia marcada per un clima molt advers. Més de cent efectius hi treballen, amb helicòpters, gossos ensinistrats i la col·laboració de les poblacions indígenes de la regió. Amb un megàfon, reprodueixen un missatge gravat de l'àvia dels menuts en què els diu que els estan buscant i que no es moguen del lloc on estan.

Les últimes pistes que han trobat, i que alimenten les esperances que continuen amb vida, és un refugi improvisat construït amb pals i branques, un biberó del nadó, unes tisores i algunes restes de fruites mossegades.

També et pot interessar

stats