Els hospitals, a la vora del col·lapse a Gaza

Un hospital anuncia que ja no pot tractar el càncer amb quimioteràpia i els milers de ferits dificulten el funcionament dels centres sanitaris.

Els hospitals de Gaza, sense medicaments i col·lapsats pels milers de ferits
Els hospitals de Gaza, sense medicaments i col·lapsats pels milers de ferits / REUTERS

L'Hospital d'Especialitats de Rantisi, a la Franja de Gaza, no fa tractament de càncer mitjant quimioteràpia des d'aquest diumenge. Una nota oficial de les autoritats palestines explica que la mesura es deu a l'esgotament dels medicaments necessaris. La suspensió dels tractaments afectarà centenars de persones, que veuran com els augmenta el risc de mort.

És una de les conseqüències del bloqueig que pateix Gaza des de fa onze anys. Sobre el paper, el bloqueig no hauria d'afectar la provisió de medicaments, però la realitat és que el subministrament no es fa en condicions normals.

Els centres sanitaris estan col·lapsats, a més, per l'ingrés dels ferits en els enfrontaments amb Israel. En quatre mesos i mig han atés 17.000 ferits, segons les autoritats sanitàries palestines.

Un altre factor que influeix en la impossibilitat d'atendre les necessitats sanitàries és politicoadministratiu. El sistema de salut pública de Gaza depén del Ministeri de Salut de l'Autoritat Nacional Palestina, i té la seu a Cisjordània. La peculiar relació entre els territoris palestins de Gaza i Cisjordània, separats físicament, afegeix dificultats en la coordinació dels subministraments.

La situació arranca fa onze anys. El 2007 el moviment integrista Hamas guanyà les eleccions a Gaza, mentre que Al-Fatah, el grup de Yasser Arafat i de l'actual president Mahmud Abbas, controlen Cisjordània. Al trencament politicoterritorial palestí cal afegir la reacció d'Israel. L'estat jueu va decidir aïllar Hamas, per a la qual cosa sotmet Gaza, des de fa onze anys, a un bloqueig estricte. Gaza té dues entrades frontereres. L'una, amb Israel i l'altra, amb l'Egipte, al Sinaí. El país nord-africà col·labora amb Israel en el bloqueig.

La situació s'agreuja a partir del 30 d'abril, quan milers de palestins protagonitzen tots els divendres atacs a la frontera amb Israel, fonamentalment amb globus incendiaris i amb el llançament de projectils. L'acció, anomenada Gran Marxa de la Tornada, pretén trencar l'aïllament, però també reclamen poder tornar a la terra dels avantpassats, ocupada hui per Israel. La resposta d'Israel acostuma a ser amb foc real. No hi ha cap de setmana sense morts a la Franja. Divendres hi hagué tres víctimes mortals més.

A més de les hostilitats a la frontera terrestre, ahir quaranta vaixells de pesca palestins tractaren de trencar el bloqueig per mar, pujant cap a Israel per la línia de la costa. Foren interceptats per Israel, encara que l'incident no passà d'uns trets intimidatoris.

Hui Israel ha permés el restabliment de combustible a Gaza, que estava tallat des de fa dues setmanes.

També et pot interessar

stats