Els terratrémols de Turquia i Síria ja superen les 12.000 víctimes mortals

Els treballs de rescat continuen contrarellotge dos dies i mig després dels forts sismes 

Els rescats són complicats en algunes zones de Síria i Turquia / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de febrer 2023 - 09:28 Actualitzat: 08 de febrer 2023 - 22:13

Més de 12.000 persones han mort en els devastadors terratrémols de dilluns, 9.057 a Turquia i 2.992 a Síria, segons l'últim balanç de les autoritats, que estimen en 58.000 la xifra de ferits, la gran majoria (37.000) a la península d'Anatòlia. El pas de les hores i les baixes temperatures, de -6 graus en part de la zona turca, juga en contra de la supervivència dels milers de persones que continuen atrapades davall de les runes. L'eufòria que acompanya cada rescat, els últims quan ja han passat més de 48 hores, aparca durant uns minuts la tragèdia de les víctimes.

Una gran part de les famílies afectades han passat la nit al ras, al voltant de fogueres, al costat de les runes del que va ser la seua llar. La regió està en estat de xoc. Juntament amb els edificis desplomats, ploren la mort de familiars i milers de persones esperen algun senyal de vida dels desapareguts, a l'espera de l'ajuda dels equips d'emergències. Més de 60.000 persones s'han desplegat per a tasques de rescat i desenrunament.

Un grup de supervivents aguarda els resultats d'un intent de rescat a la ciutat turca de  Kahramanmaras
Un grup de supervivents aguarda els resultats d'un intent de rescat a la ciutat turca de Kahramanmaras / Dilara Senkaya (Reuters)

Entre les històries que han insuflat un poc d'esperança enmig de la catàstrofe hi ha una amb cognom valencià. L'ONG d'Algemesí Intervenció, Ajuda i Emergències ha rescatat amb vida durant la matinada un home de 26 anys que estava atrapat davall de les restes d'un edifici que s'havia assolat a la ciutat turca d'Adiyaman.

Ja s'han comptabilitzat 435 rèpliques dels sismes de magnitud 7,7 i 7,6 amb epicentre a Turquia, que han assolat la regió. Però passades les cinquanta hores de la tragèdia, és a Síria on comença a desplaçar-se la preocupació. Centenars de persones continuen atrapades entre les runes més de 48 hores després del sisme inicial, i sense suport de Damasc, ja que la tragèdia s'ha concentrat a les províncies nord-occidentals d'Idlib i Alep, en mans de l'oposició, que ha obert 180 refugis per acollir les persones afectades i ha desplegat 157 unitats mòbils a les províncies més afectades. Els Cascos Blancs, el grup de voluntaris de rescat que opera a la zona, ha comptat 1.730 morts i més de 2.850 ferits en aquesta part del país. Alerten del fet que "centenars de famílies" continuen atrapades davall de les restes d'edificis derruïts. Per això es preveu que el balanç continue augmentant. Quant a les zones que controla Damasc, les autoritats sirianes han comptabilitzat 1.262 víctimes mortals i 2.285 ferits. A més, quasi 300.000 persones s'han vist obligades a deixar sa casa.

Ja abans dels sismes, Síria va patir la seua pitjor crisi humanitària des que esclataren les revoltes contra Damasc el 2011 i el posterior inici de la guerra, amb el 90% de la població sumida en la pobresa, desproveïments de productes bàsics i milions de persones desplaçades.

Treballs de rescat dels Cascs Blancs a Síria
Treballs de rescat dels Cascs Blancs a Síria / White Helmets (Cascs Blancs)

El règim d'Al-Assad només controla una part del territori. La resta està en mans de milícies kurdes, rebels amb el suport de Turquia o dels Estats Units i organitzacions jihadistes. Països aliats, com ara Rússia i l'Iran, ja han començat a enviar medicines i aliments, però el règim sol utilitzar l'ajuda humanitària com una arma política. "Quan ha arribat ajuda humanitària ha sigut monopolitzada i repartida només a les zones que controla el règim i no ha arribat a les zones rebels", ha afirmat Ignacio Álvarez-Ossorio, professor d'estudis àrabs i islàmics. De moment s'han comptabilitzat milers de persones mortes, però falta informació de moltes zones.

L'OMS alerta que moltes zones afectades a Síria continuen inaccessibles

D'altra banda, moltes zones de Síria segueixen sense accés degut a la destrucció de vies de transport, segons ha destacat aquest dimecres la representant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) al país, Iman Shankiti. "Les necessitats sanitàries són tremendes, més per a un país que des de fa dotze anys pateix la guerra civil i ha sigut colpejada per diferents emergències, entre altres el sisme actual", ha indicat.

L'homòleg a Turquia, Batyr Berdyklychev, ha afegit a Diyarbakir, una de les ciutats sacsejades pel terratrémol, que l'oratge, les rèpliques i el mal estat de les carreteres dificulten les labors de rescat.

El primer enviament d'ajuda humanitària de l'OMS, que s'espera que arribe aquesta vesprada a Istanbul via Dubai, es dirigirà a víctimes tant de Turquia com del nord-oest de Síria. "Una de les carreteres al nord-oest sirià l'han reparada en un dels ports fronterers i es facilitarà l'enviament d'equips d'ajuda i subministraments des del nostre punt de distribució a Mersin", ha afirmat.

També et pot interessar

stats