La guerra entre Rússia i Ucraïna també es lliura en Telegram

En les pantalles dels mòbils, l’escalada de la violència s’ha traduït ràpidament en una allau de continguts propagandístics

Exemples de missatges en grups de Telegram sobre el conflicte a Ucraïna
Exemples de missatges en grups de Telegram sobre el conflicte a Ucraïna / À Punt NTC

La veritat és la primera víctima de la guerra, recorda un vell aforisme que reviu cada conflicte bèl·lic. La invasió d'Ucraïna per Rússia n'és una prova més. La propaganda de les parts per a justificar la posició en l'escalada de tensió prèvia al conflicte armat s'ha accentuat durant la incursió militar. I la guerra pel relat, que tradicionalment es lliurava als mitjans de comunicació, ha agarrat pes a les xarxes socials. 

La controvertida decisió de la Unió Europea de censurar les emissions en territori comunitari de mitjans com Rússia Today o Sputnik per "desinformar" xoca amb la facilitat per a accedir als canals a través dels seus webs i xarxes socials. La plataforma de vídeo YouTube, per la seua part, s'ha sumat a la postura de la Unió Europea i ha pres la decisió de bloquejar en tot Europa els canals d'aquests dos mitjans afins al govern rus amb efecte immediat. Segons un comunicat de l'empresa, els equips de Youtube "vigilen la situació les 24 hores per a actuar al més ràpid possible".

Rússia també ha espentat la població cap a mitjans alternatius, després de prohibir els diaris i televisions del país emprar paraules com "guerra" o "conflicte armat". En aquest escenari, Twitter, Telegram, Youtube i Tik Tok estan donant eixida a discursos a la carta, en funció de les preferències de l'audiència de cada bàndol. 

Els canals de l'ambaixada russa a Espanya [@EmbajadaRusaES] són hui una clara maquinària de propaganda al servei de la lectura que el Kremlin fa del conflicte, acompanyada de l'etiqueta #JoAmbRússia. En el repositori de missatges no falten els que tracten de provar la penetració neonazi en les milícies ucraïneses o justifiquen l'atac preventiu en l'amenaça dels Estats Units i l'OTAN.

Contraataquen els comptes ucraïnesos amb etiquetes com #StopRussia, #StopRussianAggression o #RussiaInvadesUkraine. La guerra es pot seguir en temps real, amb ajuda del traductor de Google, des del compte de Twitter del Ministeri de Defensa Ucraïnés [@DefenceU] o el de les seues forces armades. Canals dirigits a la població del país que magnifica les conquistes de les forces armades amb la mateixa intensitat amb què reinterpreta o calla en benefici de la causa local la informació sobre les accions de la part russa. 

Una multitud de comptes de Telegram ofereixen informació directa i sense pudor sobre el minut a minut de la guerra. Entre aquests destaca Оперативний ЗСУ [Forces Armades Operatives] el canal de les forces armades ucraïneses, que intercala els missatges per a encoratjar les tropes amb informació que els militars, però també la mateixa ciutadania, comparteix des dels seus telèfons mòbils.

L'allau d'informació sense filtre ni confirmació ha augmentat de manera exponencial el risc de desinformació. En els últims dies, les plataformes de verificació no donen l'abast per a comprovar l'autenticitat dels continguts que es comparteixen i viralitzen amb rapidesa, amplificats pels milions d’usuaris de les xarxes i canals de missatgeria amb una traçabilitat de les fonts d’informació que és, moltes voltes, dubtosa. Alguns dels organismes internacionals que treballen intensament per a comprovar l'autenticitat dels missatges són l'organització independent sense ànim de lucre Centre for Information Resilience o el projecte contra la desinformació impulsat pel Servei Europeu d'Assumptes Exteriors EU vs Disinfo.

Alguns dels vídeos i informacions falses s’han colat en les escaletes dels programes d’algunes de les principals cadenes televisives espanyoles. Perfils de Twitter com Al otro lado de la frontera de Ucrania han recopilat errades com aquesta per a reforçar la idea que els mitjans tradicionals d'occident estan construint un discurs fals de la guerra per a desprestigiar el bàndol prorús.

A més de Twitter, Telegram i Youtube el relat alternatiu als mitjans tradicionals es construeix en una creixent oferta de podcasts especialitzats en reporterisme internacional i geopolítica, com ara el que elabora la revista 5W, i en canals de plataformes d'streaming com Twitch. Un dels directes que ha adquirit més rellevància en les darreres jornades és el de Descifrando la guerra, amb més de 300.000 seguidors en Twitter i més de 30.000 en Twitch

També et pot interessar

stats