Grècia vota per segona vegada amb el conservador Mitsotakis com a favorit

Els conservadors de Nova Democràcia busquen la majoria absoluta en unes eleccions en què, segons les enquestes, doblarien els resultats de l’opositora Syriza

Votants en un col·legi electoral a Atenes durant la segona convocatòria d'eleccions generals
Votants en un col·legi electoral a Atenes durant la segona convocatòria d'eleccions generals / Louiza Vradi (Reuters)

Uns 10 milions de grecs estan convocats aquest diumenge a les urnes per segona vegada en un mes per a triar nou parlament i govern, en unes eleccions generals en les quals el conservador Kyriakos Mitsotakis busca la majoria absoluta.

Segons les últimes enquestes, la conservadora Nova Democràcia de Mitsotakis sumaria el 40% dels vots, amb el que trauria 20 punts d'avantatge a l'opositor d’esquerra Syriza, de l'excap de govern Alexis Tsipras, que obtindria només el 20%.

Es tracta de percentatges idèntics als dels comicis del 21 de maig, si bé aquesta vegada al líder conservador li sobraria amb rebre un 39% per a arribar a la majoria absoluta al Parlament de 300 escons.

I això gràcies a una particularitat en el sistema electoral de Grècia: una prima que pot arribar als 50 escons al partit guanyador, que havia quedat eliminada en els últims comicis, després dels quals van fracassar tots els intents per a formar govern.

Després d'una dècada de crisi financera, la pandèmia i la crisi energètica, la societat grega sembla que no està preparada per a grans canvis i prefereix estabilitat política i econòmica, segons els experts.

Mitsotakis es va presentar durant la campanya electoral com l'"única opció" per a formar "un govern estable" davant la divisió dels partits d'esquerra. Va prometre mantindre el país en la senda del creixement, amb la finalitat que Grècia faça "un gran salt cap a Europa" en els pròxims anys en matèria de salaris i del nivell de vida.

Per la seua banda, Tsipras va advocar per una economia "que funcione per a tothom" i després de la desfeta de maig, en què Syriza va perdre un terç dels suports respecte a 2019, va demanar el vot per a mantindre's com un "partit opositor fort".

Encara que Mitsotakis no ha pogut pal·liar la inflació galopant en els aliments bàsics, durant el seu mandat ha aconseguit que l'economia cresca per damunt de la mitjana europea i que hi arriben grans inversions estrangeres.

Això li va permetre apujar les pensions, eliminar o rebaixar una sèrie d'impostos i incrementar el salari mínim fins als 780 euros bruts, però Grècia continua sent uns dels països més pobres de la Unió Europea.

Segons les enquestes, en tercer lloc quedarien els socialistes de Pasok-Kinal amb un 12%, seguits pel Partit Comunista de Grècia (6,5%) i la ultradretana Solució Grega (4%).

Dos partits entrarien per primera vegada al Parlament grec: la formació Travessia de la Llibertat, de l'exdiputada de Syriza Zoe Konstantopulu (4%), i la ultradretana i antisistema NIKI (Victoria), del teòleg Dimitris Natsios (3,5%).

Els col·legis electorals romandran oberts fins a les 18:00 hores (19:00, hora local) i s'espera que els primers resultats es facen públics unes hores més tard.

També et pot interessar

stats