Els grans bancs de Grècia congelen durant un any els tipus d’interés de les hipoteques

Seran les mateixes entitats les que assoliran els costos i no el pressupost estatal, segons el ministre de finances hel·lé

Per a una hipoteca de 150.000 euros a 30 anys, amb euríbor més un diferencial del 0,99%, l'alça serà d'uns 32 euros al mes
La gran majoria de prèstecs hipotecaris a Grècia tenen un tipus d'interés variable / Arxiu

Els quatre bancs més grans de Grècia assoliran els augments dels tipus d’interés de les hipoteques durant un any a partir de maig. La mesura busca ajudar les llars a fer front a l’augment dels costos de la vivenda.

Aquest dimarts Piraeus Bank, Eurobank i Alpha Bank han informat en diversos comunicats que congelaran els tipus d’interés variables en préstecs hipotecaris. Així, des del pròxim mes fins a l’abril de 2024, els tipus d’interés estaran referenciats a l’euríbor de març menys 20 punts bàsics.

Els diners disponibles a les llars gregues s’ha reduït segons han pujat els tipus d’interés del Banc Central Europeu, amb un augment d’entre un 10% i un 25% dels pagaments mensuals de les hipoteques. Segons mitjans locals, fins a 500.000 persones es beneficiaran de la iniciativa.

El ministre de finances, Christos Staikouras, durant una entrevista radiofònica, va apuntar que s’espera que el Banc Nacional de Grècia anuncie mesures similars per estabilitzar els pagaments mensuals dels prestataris als nivells actuals. En un comunicat, ha anunciat que els bancs més xicotets també adoptaran mesures similars “prompte”, indicant que el cost l’assoliran els bancs i no el pressupost estatal.

Els bancs hel·lens han vist un augment en la demanda de nous préstecs hipotecaris a mesura que l'economia es recuperava després d'una crisi financera que va durar una dècada i la pandèmia de coronavirus. 

La taxa d'interés mitjà dels préstecs hipotecaris grecs es va situar en el 4% al gener d'enguany, enfront del 3,1% del 2022, segons dades del Banc de Grècia.

També et pot interessar

stats