El govern de Lula paralitza la privatització de set empreses estatals

Mitjançant un decret, correus, els mitjans públics de comunicació i altres companyies continuaran sent públiques

Lula da Silva, en una imatge d'arxiu
Lula da Silva, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El govern del president brasiler Luiz Inácio Lula da Silva ha promulgat un decret que retira set empreses estatals, entre elles la de correus, del procés de privatització que havia iniciat el seu antecessor, Jair Bolsonaro. El decret, que també retira tres empreses més en procés de privatització parcial a través del Programa d'Aliances d'Inversions, s’ha publicat aquest divendres en una edició extraordinària del Diari Oficial de la Unió.

A més de retirar correus, una empresa estratègica, inclou també l’EBC (Empresa Brasilera de Comunicacions), que agrupa els mitjans públics com la TV i la Radio Brasil, entre altres. Dataprev, empresa de tecnologia per a la seguretat social; Nuclep, del sector nuclear; Serpro, de processament de dades; l'Agència Brasilera Gestora de Fons (ABGF) i el Centre Nacional de Tecnologia Electrònica Avançada (Ceitec) són les altres empreses retirades. Així mateix, s’han retirat del Programa d'Aliances d'Inversions, per a evitar la seua privatització parcial, la divisió de magatzems i immobles de la Companyia Nacional de Proveïment (Conab), la companyia de telecomunicacions Telebras i l'Empresa Brasilera d'Administració de Petroli i Gas en el Presal (PPSA).

Durant la campanya que el va portar a guanyar les eleccions d'octubre passat, Lula es va posicionar contra el procés de privatitzacions de Bolsonaro, que, al seu torn, argumentava criteris d'eficiència i de control de la despesa pública.

En el seu primer dia de govern, el passat 1 de gener, en un dels seus primers actes, Lula va decretar també la paralització de dos estudis per a tornar viable la privatització de la petroliera estatal Petrobras i de Correus.

La privatització d’empreses públiques no és el primer moviment de Bolsonaro que Lula desfà des que està en el càrrec, ja que al gener va revocar una normativa dictada per l'administració de Bolsonaro que inhibia l'accés a l'avortament al Brasil, fins i tot en els casos emparats per la llei. 

També et pot interessar

stats