El govern francés anuncia que vol nacionalitzar per complet l'empresa elèctrica EDF

Amb aquesta decisió canvia l'estratègia que en 2005 hi va donar entrada al capital privat

El president francés, Emmanuel Macron, durant el discurs després de ser reelegit
El president francés, Emmanuel Macron, durant el discurs després de ser reelegit / Reuters

La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, va anunciar aquest dimecres que l'Estat nacionalitzarà totalment EDF, una decisió que es justifica per a garantir la producció d'electricitat enfront de les conseqüències de la guerra a Ucraïna amb la seua aposta per l'energia nuclear. Amb aquesta decisió, el govern de Macron canvia l'estratègia que va iniciar en 2005, quan va decidir deixar entrar capital privat, un 30%, a l'empresa energètica.

Électricité de France o EDF és la principal empresa de generació i distribució d'electricitat a França. L'any 2005, el govern francés va decidir privatitzar un 30% de la companyia i mantenir el 70% del capital en mans públiques. 

En el seu discurs de política general davant la nova Assemblea Nacional nascuda de les eleccions legislatives de juny, que marca el vertader començament de la marxa del seu govern, Born ha dit que l'Estat tindrà "el 100%" del capital d'Electricité de France (EDF), que es troba en una situació financera difícil, llastada per un fort deute.

El 84% estava en mans de l'Estat

L'empresa, en la qual l'Estat té actualment un 84% del capital, arrossega un passiu de 43.000 milions d'euros en un moment en què s'enfronta al repte que li ha fixat el president francés, Emmanuel Macron, de posar en servei a partir de 2035 sis nous reactors nuclears, amb un cost estimat d'almenys 52.000 milions d'euros.

I això sense oblidar els al voltant de 50.000 milions d'euros addicionals que seran necessaris per a mantenir en servei el parc atòmic actual, compost de 58 reactors que normalment generen un 70% de l'electricitat del país, però que ara en produeixen un percentatge molt inferior per l'aturada de moltes centrals per tasques de manteniment i fallades detectades.

La primera ministra, que ha considerat que la nacionalització total permetrà a EDF dissenyar "projectes ambiciosos", ha afegit que "la transició energètica passa per l'energia nuclear" que "és una energia descarbonizada, sobirana i competitiva".

També et pot interessar