Ribera: "No hem parlat d'impostos a les grans companyies, sinó de com aconseguir una energia més barata"

El govern espanyol es reuneix amb les empreses elèctriques i els trasllada l'objectiu que el pes de les renovables passe del 46% actual al 67%, reduint la dependència a la generació d'energia amb centrals de gas

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb els representants de les elèctriques
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb els representants de les elèctriques / Fernando Calvo

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, s’han reunit amb les principals empreses elèctriques per a negociar com aconseguir una energia més barata, dins de la bateria de reunions que el govern manté al llarg d’aquest dimarts amb sectors estratègics com el petrolier, el del refinament i els comercialitzadors de carburants.

Sánchez ha exposat a les elèctriques el paquet de mesures que el govern vol implantar després del Consell de Ministres Europeu, que té lloc aquesta setmana. Entre altres, el president ha proposat accelerar la transformació del sistema energètic a través de la ràpida implantació de les renovables, l'eficiència a les llars, rehabilitar habitatges i substituir les calderes més contaminants per fórmules més eficients.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Ribera ha assegurat que no s’ha posat damunt de la taula establir impostos a aquestes companyies, com ha suggerit anteriorment la ministra de Treball, Yolanda Díaz. "No hem parlat d'impostos a les grans companyies, sinó de com aconseguir una energia més barata", ha dit.

El pla del govern: 7.000 milions en quatre anys

Al mateix temps, Ribera ha anunciat l'aprovació del Pla de Desenvolupament de la Xarxa de Transport d'Energia Elèctrica, amb una inversió de quasi 7.000 milions d'euros fins al 2026. L’objectiu és millorar 8.000 quilòmetres de xarxes elèctriques, instal·lar 2.700 quilòmetres de noves línies i 700 quilòmetres de connexions submarines.

En concret, es preveu una inversió de 5.704 milions d'euros per a reforçar la xarxa de transport elèctric, mentre que 1.260 milions d'euros es destinaran a interconnexions amb França, el Marroc, Portugal i Andorra.

Del pressupost total, un 27% –quasi 1.900 milions d'euros– es destinarà a la integració de renovables, que passarien del 46% actual fins prop del 67%, reduint la dependència a la generació amb centrals de gas, “que estan sotmeses a la volatilitat de les cotitzacions internacionals", ha explicat la ministra.

Ribera ha xifrat en 78.000 els nous llocs de treball generats amb aquest pla i ha estimat que un 80% de les inversions recaurien en béns i serveis espanyols, "de manera que augmentarà el PIB en més de 4.600 milions d'euros" i s’estalviaran vora 1.600 milions d'euros al sistema elèctric.

També ha parlat del full de ruta del biogàs, que preveu multiplicar quasi per quatre la producció de gas d'origen renovable d'ací al final de la dècada. El projecte planteja aprofitar el biogàs per a produir electricitat i calor útil per a la indústria, el transport pesat i per a injectar-lo en els gasoductes en transformar-lo en biometà.

També et pot interessar

stats