Macron guanya Le Pen i promet estanyar les ferides del país

El president francés va ser reelegit amb el 58,54% dels vots, mentre que Le Pen es va quedar amb un 41,46% una vegada escrutat el 100% dels vots

El president francés, Emmanuel Macron, durant el discurs després de ser reelegit
El president francés, Emmanuel Macron, durant el discurs després de ser reelegit / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 d'abril 2022 - 20:39 Actualitzat: 25 d'abril 2022 - 10:04

El president francés, Emmanuel Macron, va ser reelegit amb el 58,54% dels vots, mentre que el seu rival Marine Le Pen es va quedar amb un 41,46%, d'acord amb els resultats provisionals publicats aquest dilluns pel Ministeri de l'Interior una vegada escrutat el 100%.

La diferència entre els dos finalistes en la segona volta de les presidencials va ser de 5,5 milions de sufragis, cosa que significa poc més de la meitat dels 10,1 milions que els havia separats en el duel que tots dos ja havien mantingut en les eleccions de 2017.

Un dels elements destacats de la jornada electoral va ser l'abstenció del 28,01%, la més elevada en una segona volta de les presidencials des de 1969.

També l'alt nombre de vots nuls (2,25% dels recollits en les urnes) i sobretot en blanc (6,35%), que en gran manera il·lustren la voluntat de moltes persones de no triar entre l'opció que se'ls plantejava després de la primera volta del 10 d'abril.

En total, més d'un terç del cos electoral no es va pronunciar, per acció o per omissió, ni per Macron ni per Le Pen, que al mateix temps va obtindre els millors resultats de la història de la ultradreta a França.

Macron va prometre la nit d'aquest diumenge "escoltar el silenci dels abstencionistes" i respondre a les raons "de la còlera" dels qui han fet costat al seu rival, la ultradretana Marine Le Pen, per a tractar d'estanyar les ferides del país.

"L'enuig que ha portat molts dels nostres compatriotes a votar per l'extrema dreta també ha de trobar una resposta", va subratllar Macron en un breu discurs al Camp de Mart de París, enfront de la Torre Eiffel, on va ser rebut pels seus seguidors.

El cap de l'Estat també va tindre paraules per a qui ha votat per ell "per a oposar-se a l'extrema dreta". "Aquest vot em compromet per als pròxims anys, en particular per a respectar les diferències", ha assegurat.

Més enllà d'aquests missatges, Macron va insistir que el seu és el triomf d'"un projecte humanista, ambiciós per a la independència del nostre país, per a Europa [...], un projecte social i ecològic basat en el treball i en la creació, un projecte d'alliberament de les forces acadèmiques, culturals i empresarials".

També recalcà que "no es deixarà ningú a l'estacada" i que caldrà treballar a favor de la unitat per a "ser més feliços a França i afrontar els desafiaments futurs".

Macron avançàt que el seu nou mandat "no serà de continuïtat", sinó que suposarà "la invenció col·lectiva d'un mètode renovat per a cinc anys millors al servei del país, de la joventut".

El recentment reelegit president de la República francesa no es va oblidar de fer menció a la guerra d'Ucraïna, que "recorda que travessem temps tràgics" i ha afirmat que en aquest conflicte "França haurà de defensar la seua veu".

La de Macron és la primera reelecció d'un president des de la victòria de Jacques Chirac el 2002.

Le Pen reconeix la derrota

La seua contrincant, Marine Le Pen, va comparèixer al voltant de les 20:00 hores per a admetre la derrota i informar que ja havia felicitat el president per la seua victòria. Malgrat això, afirmà que ella també es dona per guanyadora i que aquest resultat és "històric i una gran victòria" perquè ha aconseguit vora un 40% dels vots, retallant molt l'avantatge que li va traure Macron fa cinc anys.

"Amb més del 43% dels vots, els resultats d'aquesta nit representen en si mateixa una victòria aclaparadora i, en conseqüència, llancem aquesta nit la gran batalla electoral a les eleccions legislatives", va declarar davant dels seus seguidors.

Els dirigents internacionals feliciten Macron

Tant el president de la Generalitat, Ximo Puig, com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, felicitaren Macron per la seua victòria a través dels seus comptes de Twitter.

El cap del Consell va escriure que "França tanca la porta al fanatisme i als pitjors fantasmes del segle XX".

D'altra banda, Sánchez afirmà que "els ciutadans han elegit una França compromesa amb una Unió Europea lliure, forta i justa", i donà l'enhorabona al president francés en un missatge que ha publicat tant en castellà com en francés.

No són els únics que van transmetre a Macron el seu suport a través d'aquesta xarxa social, ja que el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el felicitaren per la reelecció.

"Enhorabona, estimat Emmanuel Macron. En aquests temps difícils, necessitem una Europa forta i una França plenament compromesa amb una Unió Europea més sobirana i estratègica", va escriure Michel en el seu compte personal en Twitter.

Per la seua banda, Von der Leyen, publicà el següent missatge: "Estimat Emmanuel Macron, m'agradaria felicitar-lo per la seua reelecció com a president de la República. Espere continuar amb la nostra excel·lent cooperació. Junts farem avançar França i Europa", va escriure Von der Leyen en el seu compte oficial en Twitter com a cap de l'executiu comunitari.

També et pot interessar

stats