Gaza necessita evacuar més de 5.300 ferits i malalts a l'estranger

Sud-àfrica ha iniciat el procediment de denúncia contra Israel per cometre presumptament un “genocidi” a la Franja de Gaza, on han mort més de 21.600 persones

Concentració en solidaritat amb Palestina a Islamabad (Pakistan).
Concentració en solidaritat amb Palestina a Islamabad (Pakistan). / SOHAIL SHAHZAD

El Ministeri de Sanitat de Gaza ha assegurat que necessita evacuar a l'estranger uns 5.300 ferits i malalts de Gaza, que es troben en estat greu o són casos complicats, perquè puguen rebre una atenció mèdica òptima. Aquesta atenció no es pot garantir ara per ara a la Franja per l'ofensiva israeliana i la situació extrema als hospitals.

Ho ha anunciat poc després que Sud-àfrica haja iniciat el procediment de denúncia contra Israel per cometre presumptament un “genocidi” a la Franja de Gaza. El Tribunal Penal Internacional està tramitant la petició del país africà mentre el debat s'obri en altres com Espanya.

La vicepresidenta del govern, Yolanda Díaz, ha demanat el suport al procediment. "El nostre país pot i deu donar suport a la iniciativa sud-africana davant l'òrgan judicial de les Nacions Unides. Per justícia i sentit comú".

El conflicte s'enquista i els bombardejos són constants. Vora 2,3 milions de civils palestins han fugit de casa. Molts viuen ara amuntonats en tendes prop de la frontera amb Egipte. 

"Necessitem urgentment evacuar més de 5.300 ferits i malalts per ser casos greus i complexos, com una prioritat urgent perquè puguen rebre tractament a l'estranger per a salvar-los la vida", ha assenyalat Ashraf Al Qudra, portaveu del Ministeri de Sanitat de Gaza, que va alertar que la coordinació per al trasllat de ferits a Egipte és molt lenta.

"Només s'ha permés l'eixida de l'1% de ferits"

L'actual mecanisme per a evacuar diàriament gent ferida o malalta pel pas de Rafah cap a la península egípcia del Sinaí "no respon" a les necessitats, va afirmar Al Qudra.

Només s'hi ha permés l'eixida de l'1% de ferits, la qual cosa cada dia "contribueix a matar" més gent amb necessitats mèdiques urgents que no poden ser cobertes a Gaza per l'escassetat de medicines i subministraments sanitaris bàsics a causa de l'assetjament quasi total imposat per Israel, que permet l'entrada d'ajuda humanitària amb comptagotes.

Sanitat alerta que unes 50.000 dones embarassades "pateixen desnutrició i complicacions de salut, sobretot aquelles amb embarassos d'alt risc" i desplaçades pels atacs. En concret, s'han comptabilitzat 1,9 milions de persones que han fugit, el 85% de la població de la Franja.

Molts estan amuntonats a les escoles de l'ONU o als hospitals o centres sanitaris en condicions molt precàries, i les embarassades pateixen especialment "falta d'aigua potable, d'higiene, menjar o atenció mèdica", va denunciar Sanitat.

Al seu torn, uns 900.000 xiquets estan "exposats als perills del fred intens, la deshidratació, la desnutrició, les malalties respiratòries de la pell i la falta de vacunes per als nounats", mentre les malalties es propaguen.

Més de 21.600 persones han mort pels atacs israelians a Gaza des que va començar la guerra entre Israel i Hamàs el 7 d'octubre, i s'han registrat també més de 56.000 ferits. La majoria de les víctimes són dones i xiquets, segons Sanitat.

També et pot interessar

stats