Gaza: les escoles podrien tancar d'ací a un mes

L'Autoritat Nacional Palestina, l'OAP i Hamas critiquen durament l'administració de Trump. La retirada d'ajudes també afectarà la sanitat i les organitzacions humanitàries.

La retirada d'ajudes també afectarà la sanitat i les organitzacions humanitàries
La retirada d'ajudes també afectarà la sanitat i les organitzacions humanitàries / France Press

Els xiquets de Gaza podrien deixar d’anar a escola d'ací a un mes. A més, als serveis sanitaris de la Franja la situació és precària. Són les conseqüències immediates de la retallada de fons destinats a Palestina decidida pels Estats Units.

Vora tres-cent mil xiquets i xiquetes de la Franja de Gaza poden anar a escola gràcies als centres gestionats per l'agència de l'ONU per als refugiats palestins (UNRWA). Les classes començaren dimecres passat, i acabaran prematurament d'ací a un mes. És conseqüència de la decisió de l'administració de Trump de suspendre l'ajuda de 200 milions de dòlars que aportaven els EUA. La retirada de fons també ha fet que el curs haja començat sense material escolar. Fins ara l'aportació dels EUA era de 360 milions de dòlars.

L'agència de l'ONU fa possibles les classes en 274 escoles a Gaza, i ha assolit un nivell de qualitat superior al precari sistema públic de l'Autoritat Palestina. Les escoles també funcionen amb l'ajuda de l'agència de l'ONU a Cisjordània i a Jerusalem Est. En tots els territoris palestins un milió tres-cents mil escolars disposen de 3.030 escoles, de les quals 377 són de l'UNRWA

També es deterioraran la sanitat i altres serveis que eren possibles gràcies a l'agència de l'ONU. Els serveis que presta l'agència de l'ONU arriben als palestins de Gaza, Cisjordània, Jerusalem Est, Síria, Jordània i Líban.

A més de les conseqüències per a l'educació i la sanitat, la retallada comportarà la pèrdua de llocs de treball entre el personal de les agències humanitàries.

Tant l'Autoritat Nacional Palestina com Hamas i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina han criticat durament la retirada de fons per a l'agència internacional. Hamas ha dit que la mesura converteix els EUA en enemic del poble palestí. A la Franja de Gaza viuen dos milions de persones en una situació d'extrema pobresa, conseqüència en bona part del bloqueig a què Israel te sotmesa aquesta part del territori palestí, bloqueig en el qual té el suport d’Egipte. Un bloqueig que ja dura onze anys, des que Hamas va obtindre el govern de fet de Gaza.

A conseqüència del bloqueig només es permet l'entrada, intermitent de fet, d'ajuda humanitària.

Ahir 38 palestins foren ferits per foc israelià, en les habituals protestes contra el bloqueig i l'ocupació israeliana de territoris històrics dels palestins. Unes protestes que, amb el nom de Marxa del Retorn, començaren ja fa cinc mesos. Des del 30 de març, 172 palestins han mort en incidents a la frontera o per accions militars israelianes.

També et pot interessar

stats