El G20 acorda fixar el sostre del calfament global en 1,5 graus

S'han consensuat inversions per 100.000 milions d'euros perquè els països en vies de desenvolupament implementen polítiques mediambientals

Els caps d'estat i de govern del G20 posen davant la Fontana di Trevi
Els caps d'estat i de govern del G20 posen davant de la Fontana di Trevi / Roberto Monaldo (Efe)

Els líders del G20 reunits a Roma han acordat aquest diumenge fixar el sostre del calfament global en 1,5 graus i emprendre accions per a afrontar el problema, segons han confirmat fonts oficials, després d'una nit de llargues negociacions.

El juliol passat la trobada dels ministres d'Energia i Medi Ambient del G20 va fracassar a l'hora d'establir aquest objectiu comú, després que la Xina i l'Índia, grans contaminadors en l'actualitat, però no històricament, es negaren a acceptar-lo.

La intenció del G20 era consensuar una posició comuna de cara a la Cimera de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic (COP26), que comença hui a Glasgow (Escòcia). L'acord està "pràcticament tancat, només falta algun cap solt", segons informen les mateixes fonts de les negociacions.

De moment el G20, els membres del qual acumulen el 80% de la riquesa i el 60% de la població del món, ha consensuat inversions per 100.000 milions d'euros perquè els països en vies de desenvolupament puguen implementar polítiques que els permeten respectar els compromisos mediambientals.

També s'han acordat mesures per a posar en marxa al llarg d'aquesta dècada, que encara no han transcendit. Les negociacions han sigut difícils, perquè és una qüestió espinosa per l'exigència de limitar les emissions i la producció industrial de les potències.

El primer ministre amfitrió, l'italià Mario Draghi, minuts abans de transcendir l'acord, ha instat els seus socis del G20 a aconseguir un pacte per a mantindre el calfament global en 1,5 graus, després que al juliol la Xina i l'Índia el rebutjaren.

"Alguns de nosaltres es pregunten per què estan portant el nostre objectiu climàtic de 2 graus a 1,5. Per què? Perquè ho diu la ciència", ha advertit Draghi, president de torn del G20, davant dels seus socis en el ple de la capital italiana.

L'Acord de París estipulava l'objectiu global de contindre el calfament del planeta "molt per davall" de 2 graus per damunt dels nivells preindustrials, al mateix temps que convidava els països a esforçar-se a limitar-lo a 1,5 graus.

La imatge del dia ha sigut la de la foto de família dels líders del G20 davant de la Fontana di Trevi. Els caps d'estat i de govern, entre ells el president espanyol, Pedro Sánchez, i qui encara és cancellera alemanya, Angela Merkel, han llançat una moneda a la font, com és tradició.

Sánchez valora positivament la participació "activa" d'Espanya

Durant la compareixença en roda de premsa després de la clausura de la cimera del G20, Sánchez ha destacat el compromís de les principals potències mundials amb una recuperació que ha de ser "forta, justa, inclusiva".

El president espanyol ha assegurat que ha participat "activament" en la trobada i ha fet una valoració "francament positiva" del resultat de la reunió.

Per a Sánchez, aquesta cimera ha posat de manifest tres missatges importants: el nivell de compromís del G20 en la igualtat de gènere i l'empoderament femení, un enfocament del fenomen de la migració "molt més positiu", i un major grau de compromís per a protegir la biodiversitat i el medi ambient.

Modi convida Sánchez a l'Índia per a impulsar les relacions econòmiques

El primer ministre indi, Narendra Modi, ha convidat aquest diumenge el president espanyol a fer una visita oficial al seu país per a reforçar les relacions de caràcter econòmic.

Fonts del govern espanyol informen que Modi s’ha interessat a augmentar la relació en sectors de futur en els quals les empreses espanyoles són altament competitives, com l'hidrogen verd, la mobilitat sostenible o l'agroindústria.

El cap de l'executiu s’ha fet ressò en les xarxes socials d'aquesta reunió, que ha qualificat de "productiva".

També et pot interessar

stats