Els líders del G20 es comprometen a vacunar el 70% del món en 2022

La cimera, que ha tingut lloc a Roma, també ha ratificat l'acord per un impost mínim global del 15% a les empreses multinacionals

EL president del govern espanyol, Pedro Sánchez, saluda al president dels Estats Units, Joe Biden, durant la cimera del G20 a Roma
EL president del govern espanyol, Pedro Sánchez, saluda el president dels Estats Units, Joe Biden, durant la cimera del G20 a Roma / Riccardo Antimiani (Efe)

Els caps d'estat del G20 s'han compromés a vacunar almenys el 70% de la població mundial en 2022, durant la cimera d'aquest cap de setmana a Roma.

Els ministres de Sanitat i d'Economia del fòrum de les vint potències més riques del planeta han avançat aquest dissabte la intenció d'aconseguir aquest objectiu, proposat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), mitjançant el repartiment de dosis a països en vies de desenvolupament. L'acord implica vacunar el 40% de la població mundial enguany i el 70%, per al 2022. També s'estudia augmentar la capacitat productiva i transferir tecnologies a zones com Àfrica per a previndre crisis sanitàries futures. A més, Itàlia ha suggerit reforçar els organismes mundials sobre sanitat per a "suplir la coordinació insuficient entre les autoritats sanitàries i financeres, evidenciada durant la pandèmia".

El primer ministre italià, Mario Draghi, ha exercit d'amfitrió al Centre de Congressos La Nuvola de Roma, on ha donat la benvinguda al president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, que està a la capital italiana des d'aquest divendres. Entre les trobades que ha tingut Sánchez amb els diversos líders mundials, una de les imatges que ha deixat la cimera ha sigut la salutació cordial amb el seu homòleg dels Estats Units, Joe Biden. 

El primer ministre italià, Mario Draghi, dona la benvinguda al president del govern espanyol, Pedro Sánchez
El primer ministre italià, Mario Draghi, dona la benvinguda al president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Efe / Ettore Ferrari

Un impost global del 15% per a grans societats

Una altra de les fites d'aquesta primera jornada ha sigut adoptar, després de llargues negociacions, un impost mínim global del 15% destinat a grans societats empresarials que tinguen una facturació almenys de 750 milions d'euros, amb l'objectiu d'equilibrar el sistema tributari internacional i aconseguir un sistema tributari més just. Aquest mecanisme, que s'adoptarà per a 2030, segueix el camí traçat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). Un dels més entusiastes ha sigut el president dels Estats Units, Joe Biden, que ha celebrat l'acord i ha assegurat que la comunitat internacional "ajudarà que les empreses contribuïsquen pagant la seua quota" d'impostos.

Sindicats i joves ambientalistes protesten contra el G20 a Roma

Milers de persones han participar en dues manifestacions pels carrers de Roma aquest dissabte, coincidint amb el G20. Les mobilitzacions han estat convocades per organitzacions sindicals i grups de joves ambientalistes. Amb missatges com "Vosaltres, la malaltia i nosaltres, la curació", "Vosaltres, el G20 i nosaltres, el futur", els manifestants han demanat que s'eliminen les patents en els fàrmacs i el dret mundial de les vacunes.

També et pot interessar

stats