El funeral privat per George Floyd esdevé un nou acte reivindicatiu contra la violència racial
Dues setmanes després de morir a mans de quatre policies, Floyd s'ha convertit en una nova icona de la lluita antiracista.
Familiars, amics i líders comunitaris han celebrat un funeral privat a la ciutat de Houston (Texas) en homenatge a George Floyd, l'afroamericà mort a Minneapolis quan era immobilitzat per un agent de policia.
Les mesures de control de l’epidèmia de la Covid-19 han obligat a restringir a 500 persones l’assistència a les exèquies a l'església The Fountain of Praise, a la ciutat natal de Floyd, des d’on el funeral s’ha retransmés en directe per les principals cadenes de televisió dels Estats Units.
Entre resos i càntics els assistents han recordat la figura de Floyd i han demanat justícia i un canvi en la societat per a acabar amb la violència racial.
Vestits de blanc, els familiars han recordat la humanitat i el bon caràcter de Big Floyd –com l’anomenaven els seus amics- i han recordat la frase "No puc respirar", les últimes paraules que Floyd li va repetir al policia que, ja emmanillat, el va mantindre durant quasi nou minuts amb el genoll en el coll fins que va perdre l'alé.
"Jo sí que puc respirar (...) sense justícia no hi pot haver pau", ha dit una neboda de Floyd, abans que un dels seus germans agafara el micròfon per a assegurar que "la mort de Big Floyd canviarà el món".
Biden: “És un punt d’inflexió en la història dels EUA”
En un mateix sentit s’ha pronunciat l’exvicepresident demòcrata i candidat a la presidència dels EUA, Joe Biden, que aquest dilluns es va reunir amb la família i que ha participat en el funeral a través d’un videocomunicat.
"Pense que el que ha passat ací [la mort de Floyd i les protestes massives posteriors] és un dels grans punts d'inflexió en la història dels Estats Units, de veritat, en termes de llibertats civils, drets civils i simplement a l’hora de tractar les persones amb dignitat", ha dit Biden, que ha assegurat que "ara és el moment d'aconseguir la justícia racial" als Estats Units.
Als afores del temple, mentrestant, s'han congregat nombrosos veïns per a expressar el “dolor” i la “indignació” per la pèrdua d'aquest home el passat 25 de maig després de ser detingut com a sospitós d'haver pagat amb un bitllet fals de 20 dòlars. Entre aquests hi havia una gran quantitat de persones de procedència hispana, una de les comunitats de migrants amb una major presència a la ciutat per la proximitat a la frontera amb Mèxic.
Després de la cerimònia, que ha pagat íntegrament el boxador nord-americà Floyd Mayweather, el cos de George Floyd s’ha traslladat en caravana al cementeri Houston Memorial Garden, on les seues restes reposaran al costat de les de sa mare.