Frédéric Mertens (UEV): "L'orde internacional ha canviat. Ara un governant vol estendre el territori amb l'amenaça nuclear"

El professor de Relacions Internacionals veu amb escepticisme la nova ronda de negociacions entre Rússia i Ucraïna, perquè Putin s'ha llançat a una dialèctica que li impedeix fer marxa arrere"

El professor  de relacions internacionals de la Universitat Europea de València Frédéric Mertens
El professor de Relacions Internacionals de la Universitat Europea de València Frédéric Mertens / À Punt NTC
ntc
03 de març 2022 - 10:33

Rússia i Ucraïna reprenen les negociacions en paral·lel a un reforçament de l'ofensiva de Moscou i amb poques esperances per part del govern de Kíiv d'un alto el foc. Amb escepticisme les contempla també el professor de Relacions Internacionals a la Universitat Europea de València (UEV) Frédéric Mertens. "La negociació és molt difícil perquè els russos, o més aïna Vladímir Putin, exigeixen el que és impossible", adverteix Mertens sobre la demanda russa de vetar, per la força de les armes i sine die, l'aproximació d'Ucraïna a l'OTAN.

"Es podria acceptar congelar-la per un llarg temps, amb una neutralitat com la que té Finlàndia", raona el professor, que pensa que la guerra ha capgirat aquest tipus de plantejaments i veu improbable un major acostament de Kíiv a l'Aliança Atlàntica "mentre Putin i la ideologia putiniana no hagen desaparegut", perquè per al cap del Kremlin "és una declaració de guerra".

Veu en el president de Rússia un líder disposat a arribar fins al final i amb poca capacitat de recular de la guerra que ells mateixos ha decidit. "Putin ho té complicat, perquè s'ha llançat a una dialèctica que li impedeix fer marxa arrere", lamenta Mertens, que confia en el fet que el cansament de la població russa i les pressions de l'oligarquia del país castigada per les sancions internacionals ajude a reconduir la situació.

Putin té complicat recular, perquè s'ha llançat a una dialèctica que li impedeix fer marxa arrere

Però tot és incert, adverteix el professor, des del moment en què el colp a la taula de Rússia i la nova amenaça nuclear han canviat l'escenari i ha obert una nova era d'incertesa. "D'ara endavant tot canvia en l'orde internacional. En la guerra freda hi havia un equilibri, un statu quo entre les parts, fruit de les tensions entre Occident i Orient. Però la invasió l'ha fet desaparéixer. Estem parlant d'un país, o millor dit d'un governant, que vol entendre el seu poder territorial a altres països fent ús de l'amenaça nuclear", adverteix Mertens, que entén que la nova situació obliga a reformar el sistema de seguretat col·lectiva.

La Xina sense negoci no existeix i tard o prompte li interessarà que la situació es resolga

La Xina és l'actor clau en el tauler, de qui Frédéric Mertens espera el moviment decisiu en la crisi. Explica el professor de la UEV que, encara que a Pequín li pot interessar que Occident es debilite, el necessita per a continuar sent una gran potència i tard o prompte li interessarà que la situació es resolga. "La Xina sense negoci no existeix", destaca l'expert.

També et pot interessar

stats