Francesca Di Giovanni, primera i única dona a ocupar un alt càrrec en la Secretaria d’Estat del Vaticà

Llicenciada en Dret, està especialitzada en les àrees de migració i persones refugiades, dret internacional i condició de la dona.

Francesca Di Giovanni, en una imatge d’arxiu
Francesca Di Giovanni, en una imatge d’arxiu / Vatican News

La italiana Francesca Di Giovanni serà la nova subsecretària de la secció per a les relacions amb els estats del Vaticà, la qual cosa suposa el major càrrec ocupat per una dona en la Secretaria d’Estat. A causa de l’escassíssima presència femenina en l’organigrama de la Santa Seu, mitjans de tot el món han destacat la importància d’aquest nomenament del papa Francesc.

Di Giovanni, que treballava ja des de fa quasi 27 anys en la Secretaria d’Estat, va nàixer a Palerm el 1953 i és llicenciada en Dret. Està especialitzada en les àrees de migració i persones refugiades, dret internacional, comunicacions, condició de la dona, propietat intel·lectual i turisme, segons ha informat Vatican News.

A partir d’ara, la secció de relacions amb els estats disposarà de dos subsecretaris i Di Giovanni treballarà al costat de monsenyor​ Miroslaw Wachowski. “Més allà de la meua persona, representa un signe d’atenció cap a les dones. Però la responsabilitat està més lligada a la tasca que al fet de ser dona”, ha dit l’advocada. 

Denuncien la quasi nul·la presència de dones en llocs de responsabilitat

En l’últim número del suplement mensual Donna, Chiesa, Mondo (‘Dona, Església, Món’) del diari vaticà L’Osservatore Romano es denunciava que entre les prop de 950 dones que treballen al Vaticà, encara que tenen igual salari que els homes, molt poques ocupen llocs de responsabilitat i d’alt nivell de gestió.

“I com en moltes societats, fins i tot al Vaticà les dones són vistes a vegades, pels homes, però també per altres dones, com persones de menor valor intel·lectual i professional”, escrivien Romilda Ferrauto i Adriana Masotti juntament amb nou dones més de l’Associació de Dones al Vaticà. Lamentaven la imatge de la dona com una persona “sempre disponible per al servei, sempre dòcil als alts comandaments” i reclamaven trencar el mur de desigualtat entre dones i homes a l’Església. 

També et pot interessar

stats