França reviu els atemptats del 13N a la sala Bataclan i Saint-Denis: comença el juí als responsables
El procediment penal més gran de la història del país gal s'allargarà fins al maig de 2022 i hi testificaran quasi 3.000 persones
El juí pels atemptats terroristes del 13 de novembre de 2015 a la sala de concerts Bataclan, sis terrasses de París i a l'Estadi de França, que van causar 130 morts i més de 400 ferits, comença aquest dimecres per a determinar les responsabilitats dels vint acusats. D'ells, cinc estan segurament morts.
L'antic Palau de Justícia de París es converteix així en l'escenari del que es considera el procediment judicial penal de més envergadura de la històra francesa, que se celebra envoltat d'un gran dispositiu de seguretat. Està previst que dure nou mesos —el veredicte s'espera per a maig de 2022— i pel tribunal desfilaran vora 3.000 persones. Més de 300 advocats i centenars de periodistes, a més de familiars de les víctimes i els acusats de prendre part en la pitjor massacre comesa per l'Estat Islàmic a Europa. Són vint en total, entre responsables i còmplices. Entre ells està l'únic supervivent de la cèl·lula terrorista: Salah Abdeslam. Per a ell i per a onze processats més demanen la cadena perpètua.
El president del tribunal, Jean-Louis Périès, donarà el tret d'eixida a les 10:30 GMT. L'edifici, ubicat només a uns centenars de metres de la catedral de Notre-Dame, s'ha blindat totalment perquè els serveis secrets consideren que el risc terrorista continua sent elevat a França. Les forces de seguretat han establit un perímetre de seguretat amb controls d'identitat sistemàtics a l'interior i la interrupció del trànsit rodat als carrers circumdants.
Les tres jornades del procés previstes per a aquesta setmana es dedicaran a presentar els encausats i a organitzar les audiències, amb la convocatòria de les víctimes que s'han constituït en acusació particular (ho han fet ja 1.800) i les que encara podrien fer-ho. Caldrà esperar al dilluns perquè compareguen els primers testimonis, investigadors de la policia i dels serveis antiterroristes.
La justícia francesa ha posat mitjans sense precedents per a un procediment que l'opinió pública ja ha batejat com a històric. S'ha construït específicament una sala d'audiències especial amb capacitat per a 550 persones i, amb l'objectiu de preservar-lo per a la història, el juí es gravarà, a pesar que la presa d'imatges en els juís està estrictament prohibida a França.
L'expresident Hollande, entre els testimonis
Durant cinc setmanes se succeiran els testimoniatges de supervivents i serà al novembre quan els responsables polítics donaran compte de la seua actuació. Entre d'altres, l'aleshores president francés, François Hollande, i el que era ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve.
Al desembre serà el torn dels familiars d'alguns dels terroristes que es van suïcidar mentre cometien els atacs o que van ser abatuts per les forces de l'orde.
Entre gener i març arribarà l'hora dels acusats. Catorze dels vint estaran presents davant del tribunal. Entre els cinc presumptes responsables que es consideren morts està Oussama Atar, que la instrucció judicial considera com la persona que va ordenar els atemptats i l'únic que, en conseqüència, està inculpat pel càrrec de direcció d'una organització terrorista. S'enfronta teòricament a una pena de cadena perpètua que no complirà perquè es creu que va perdre la vida el 2017 en un bombardeig de la coalició internacional que opera a Síria i l'Iraq contra l'Estat Islàmic.
13N de 2015: un malson amb huit atemptats simultanis
Era la nit del 13 de novembre de 2015. Divendres 13. La cadena d'atemptats terroristes, huit en total, es va produir de manera quasi simultània a París i al suburbi de Saint-Denis. L'atac més mortífer va ser el de la sala de concerts Bataclan de la capital francesa, amb diversos tirotejos i presa d'ostatges. Però els terroristes també van disparar contra els ocupants de les terrasses de dos districtes del centre de la ciutat i van fer explotar tres artefactes a les portes de l'Estadi de França, on es jugava un partit de futbol internacional. Entre les víctimes hi hagué un espanyol, Juan Alberto González Garrido, de 29 anys. La seua família exerceix una de les moltes acusacions particulars en el procediment.