França es prepara per a restriccions i talls de gas pel tancament de l'aixeta de Rússia

La primera ministra, Élisabeth Born, ha dit que la mesura no afectarà els consumidors particulars, cosa que no s'exclou amb l'electricitat

L'empresa russa Gazprom ha anunciat que suspenia el subministrament de gas a França
L'empresa russa Gazprom ha anunciat que suspenia el subministrament de gas a França / Efe

El govern francés es prepara per a la possibilitat d'haver d'organitzar "restriccions" o "talls" del subministrament de gas pel tancament de l'aixeta per part de Rússia, però això no afectarà els consumidors particulars, cosa que no s'exclou amb l'electricitat.

La primera ministra, Élisabeth Born, ha confirmat que Gazprom ha decidit suspendre totalment el subministrament de gas a l'operador francés Engie a partir del dijous, però ha volgut donar un missatge que es pretenia que fora tranquil·litzador. "Engie ha trobat altres fonts d'aprovisionament al marge del gas rus", ha afirmat la primera ministra.

A continuació, ha assenyalat que el seu executiu s'ha estat preparant per a aquest escenari i que "haurem de preparar hipòtesis en les quals hi pot haver restriccions o talls". No obstant això, ha puntualitzat que "no es tallarà el gas a les famílies franceses, sinó que són les nostres empreses, les grans consumidores, les que podrien tindre talls".

Born ha insistit que com creu que ningú vol que això ocórrega, "tot el que es puga fer per a reduir voluntàriament el nostre consum ens preservarà de tindre talls el pròxim hivern". Segons ha precisat, la interrupció del subministrament es produiria si es donen un seguit de coincidències: "si Rússia talla l'aixeta del gas, si hi haguera tensions amb el gas natural liquat (el que arriba per vaixell) i no es poden complir els encàrrecs o si hi ha un hivern molt fred".

Gazprom fa mesos que tanca l'aixeta

L'anunci de la suspensió total de l'aprovisionament d'Engie per part de Gazprom arriba després que la companyia russa haja estat disminuint substancialment els enviaments en els últims mesos, a causa de la guerra a Ucraïna.

Segons Engie, últimament només rebia 1,5 teravats hora per mes, que es pot comparar amb els 400 teravats hora anuals de gas que rep a Europa a l'any per l'aprovisionament Engie, que és el principal proveïdor a França.

La presidenta de la Comissió de Regulació de l'Energia (CRE), Emmanuelle Wargon, ha recordat que en el passat Rússia subministrava el 17% del que es consumia a França, però en els últims temps aquest percentatge ja s'havia reduït al 9%.

França té un 91% de reserves de gas

La responsable d'aquest organisme ha indicat que les reserves actuals de gas a França estan al 91% de la seua capacitat i pujaran per damunt del 95% fins i tot fins al 100% abans de l'1 de novembre i el començament de la temporada d'hivern. Aquestes reserves representen al voltant del 25% del consum de gas a França cada any. Wargon ha precisat que França continuarà important gas natural liquat (GNL) per vaixell i això permetrà continuar cobrint el consum.

Mesures de "sobrietat" en el consum d'electricitat

En el cas de l'electricitat, ha afegit, la situació és diferent perquè França té ara una capacitat de producció "més baixa de l'habitual" pel fet que la major part de les centrals nuclears estan parades (32 de 56) i això significa que el país dependrà " més de les importacions".

La presidenta de la CRE ha subratllat que serà necessari que tant els particulars com les empreses apliquen mesures de sobrietat, com evitar sempre que siga possible el consum d'electricitat en les hores punta, és a dir a última hora de la vesprada i a primera hora de la nit. També ha reconegut que en cas d'interrupcions en el subministrament d'electricitat no es pot fer la distinció entre empreses i consumidors particulars.

També et pot interessar

stats