França convoca líders europeus i africans per a decidir el futur de la presència militar a Mali

S'espera que Macron anuncie el replegament dels efectius contra el gihadisme, després que la junta militar que governa Mali haja expulsat al seu ambaixador

Militars de la missió a Mali en una imatge d'arxiu
Tropes de la missió militar europea a Mali en una imatge d'arxiu / Seb Crozier (Efe)

El president de França, Emmanuel Macron, ha convocat una cimera per a aquest dimecres a París amb alguns líders europeus i africans. L'objectiu és discutir sobre el futur de la presència de les tropes franceses i d'altres països a Mali a conseqüència de les diferències amb la junta militar governant en aquest país del Sahel.

El portaveu del govern francés, Gabriel Attal, ja ha avançat que hi haurà anuncis "ràpidament" després d'aquesta trobada. S'espera que França anuncie el replegament dels seus efectius en l'operació Barkhan i en la força conjunta Takuba, destinats en els dos casos a la lluita antiterrorista contra el jihadisme.

França fa dies que tracta de coordinar-se amb els seus socis a Takuba, una missió integrada per forces especials de diversos països europeus, i amb altres aliats de cara a prendre una decisió sobre la permanència de les seues tropes. Sobretot, després que Mali expulsara l'ambaixador francés el 31 de gener i obligara Dinamarca a retirar el seu contingent per no haver rebut autorització prèvia.

"Si no es donen les condicions, la qual cosa és clarament el cas, per a continuar actuant a Mali, continuarem combatent el terrorisme al costat dels països del Sahel que ho demanen", ha dit el ministre d'Afes Estrangers francés, Jean-Yves Le Drian. El ministre dona a entendre que París podria traslladar els seus efectius a altres països de la regió.

Un altre dels motius que han portat França a replantejar-se la seua presència a Mali, és la presència de mercenaris russos del Grup Wagner. Un fet que Mali nega, però que el president rus, Vladímir Putin, va confirmar fa uns dies.

Cimera a París

Així les coses, Macron ha citat aquest dimecres a París els mandataris dels països del G5 Sahel, en aquest cas Mauritània, el Txad i Níger, ja que Mali i Burkina Faso estan suspesos. En el cas d'aquest últim, després d'haver sigut escenari d'un colp d'estat el passat 24 de gener. Així mateix, hi assistiran els presidents del Senegal, en qualitat de president de torn de la UA, i el de Ghana, que lidera la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental.

Per part europea hi assistiran el president del Consell Europeu, Charles Michel, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant per a Afers Exteriors, Josep Borrell.

Així mateix, el mandatari gal ha convidat els líders dels països que tenen actualment efectius en la missió Takuba: Estònia, Suècia, Hongria, Itàlia, els Països Baixos, Bèlgica, Portugal, la República Txeca, Dinamarca, Noruega, Romania i Lituània.

Sánchez, convidat

També s'han cursat invitacions a Espanya i Alemanya, per ser els dos principals països que contribueixen a la missió d'entrenament de la UE (EUTM Mali). En el cas d'Espanya, fonts governamentals han indicat que el president del govern, Pedro Sánchez, està "valorant" la seua assistència, ja que la trobada està més centrada en el futur de Takuba.

Espanya és partidària que en la mesura que siga possible es mantinga la missió europea, encara que reconeixen que és necessari avaluar les condicions actuals a Mali i que hi haja garanties perquè puga continuar operant amb seguretat.

Des de l'executiu adverteixen del risc que suposa abandonar Mali sense una alternativa, ja que l'espai deixat el poden ocupar uns altres, com Rússia o la Xina, però també els grups jihadistes.

També et pot interessar

stats