Fox paga 717 milions per a evitar el juí per difondre mentides sobre les eleccions presidencials

L'empresa encarregada de les màquines de votació reclamava a la cadena televisiva vora 1.500 milions d'euros d'indemnització per les acusacions de frau electoral

Un manifestant davant la seu de News Corporation a Nova York
Un manifestant davant la seu de News Corporation a Nova York / Shannon Stapleton (Reuters)

La cadena de televisió ultraconservadora Fox News, dels Estats Units, ha acceptat pagar 787,5 milions de dòlars (uns 717 milions d'euros al canvi actual) a Dominion Voting Systems per a evitar en l'últim moment un juí per difamació. L'empresa de programari, que fabrica les màquines de votació emprades en les eleccions presidencials del 2020, havia interposat una demanda multimilionària contra el canal propietat del magnat Rupert Murdoch i li exigia una indemnització de quasi 1.500 milions d'euros en danys i perjuís per difondre tesis falses sobre frau electoral en suport a l'expresident Donald Trump (2017-2021). Durant mesos, presentadors i comentaristes van assegurar, sense cap mena de filtre, que la companyia informàtica havia participat en una conspiració per a manipular els comicis perquè els guanyara el candidat demòcrata, Joe Biden, en lloc del republicà.

“Les parts han arribat a un acord sobre el cas”, ha indicat aquest dimarts el jutge del Tribunal Superior de Delaware, Eric Davis, que ja havia seleccionat al jurat i es disposava a escoltar els al·legats inicials. “La veritat importa, les mentides tenen conseqüències”, ha dit per la seua banda Justin Nelson, l'advocat de Dominion, a les portes del jutjat després de tancar-se el cas. L'altra part implicada, Fox News, ha valorat l'inesperat pacte en un comunicat en què assegura que això reflecteix el seu “compromís amb els estàndards periodístics més alts”. “Esperem que la nostra decisió de resoldre aquesta disputa amb Dominion de manera amigable permeta al país superar aquests assumptes”, ha afegit la cadena.

Després de les eleccions novembre de 2020 Trump, aleshores president i candidat republicà, va reiterar en múltiples ocasions l'acusació de frau electoral després de la victòria de Biden. Una teoria que va ser rebutjada en diversos tribunals per falta de proves. Bona part dels assessors del magnat, entre ells qui era l'advocat personal, Rudy Giuliani, es dedicaren a defendre activament les denúncies que havia sigut objecte d'una conspiració en la qual, asseguraven, estava implicat Dominion. Fox News, el canal de notícies més vist dels Estats Units, va donar àmplia cobertura a aquestes tesis de manipulació i frau i diverses figures estrela els hi van donar credibilitat davant l'audiència.

Les mentides difoses pel canal ultraconservador expliquen, d'alguna manera, l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021, la popularitat meteòrica de Trump entre les bases del Partit Republicà, la polarització política i el deteriorament de la democràcia als Estats Units.

Cau l'esperat juí

El judici que començava aquest dimarts havia despertat una enorme expectació als Estats Units, on és molt poc habitual que les demandes per difamació contra mitjans arriben a veure's en un tribunal, perquè la majoria se salden amb acords extrajudicials. En general, als demandants aquest tipus de casos se'ls fan molt costera amunt, ja que la Constitució estatunidenca i la primera esmena donen àmplies proteccions a la premsa davant possibles errors i obliguen a demostrar que el mitjà va actuar de manera intencionada i amb malícia.

Per a això, la principal basa de Dominion eren nombrosos missatges interns de periodistes i executius de la Fox en els quals deixaven clar que no es creien les acusacions de frau electoral que l'empresa mateixa estava alimentant davant els i les televidents. Aquestes comunicacions, que eixiren a la llum en el marc durant la investigació del procés judicial, incloïen paraules textuals de Tucker Carlson, un dels rostres més coneguts de Fox News. Mentre en el seu programa donava espai a les denúncies i assegurava que almenys algunes eren creïbles, en missatges de text paral·lels es referia a elles com a “absurdes” i criticaven amb duresa els promotors.

En el juí s'esperava que declararen presentadors i responsables de la cadena, inclòs el magnat dels mitjans Rupert Murdoch, amo de l'imperi mediàtic del qual forma part la Fox. Després de resoldre aquest assumpte, el canal s'enfronta encara a una altra demanda. En aquest cas davant d'un tribunal de Nova York, presentada per l'empresa de sistemes per a eleccions Smartmatic, que li reclama 2.700 milions de dòlars per haver-la involucrada també en aquest suposat frau electoral sense aportar-hi proves.

També et pot interessar

stats