Finlàndia tanca la frontera amb Rússia per a impedir l'arribada de refugiats

Des de dijous no serà possible sol·licitar asil a la frontera terrestre amb Rússia, la més llarga de la UE, amb 1.340 quilòmetres, i els únics punts on es permetrà seran els ports i aeroports internacionals del país nòrdic

L'estació fronterera de Raja-Joosepi, única estació a la frontera entre Finlàndia i Rússia que està oberta al trànsit, tancarà aquest dijous / Tomi Hanninen
L'estació fronterera de Raja-Joosepi, única oberta entre Finlàndia i Rússia, tancarà aquest dijous / Tomi Hanninen / Tomi Hanninen (Efe)

El govern finlandés ha anunciat el tancament total de la seua frontera amb Rússia a partir del dijous per a impedir que continuen arribant refugiats de tercers països a través de la nació veïna, mesura que estarà vigent fins al 13 de desembre.

El primer ministre finlandés, Petteri Orpo, ha afirmat que la clausura del lloc fronterer de Raja-Jooseppi, l'únic dels huit que romania obert, és una mesura "necessària i proporcionada". "Es tracta d'activitats d'ingerència russa i això és una cosa que no acceptem", ha dit Orpo.

Una vegada entre en vigor, no serà possible sol·licitar asil a la frontera terrestre amb Rússia, la més llarga de la Unió Europea, amb 1.340 quilòmetres, i els únics punts on es permetrà seran els ports i aeroports internacionals del país nòrdic.

"Atac híbrid" de Moscou

El govern finlandés sosté que el fort increment de refugiats que arriben a la seua frontera oriental es deu a un "atac híbrid" de Moscou destinat a desestabilitzar el país després del seu recent ingrés en l'OTAN i el seu decidit suport a Ucraïna en la seua guerra amb Rússia.

"Rússia ha provocat aquesta situació i també pot posar-hi fi", ha dit el primer ministre finlandés.

900 sol·licitants d'asil al novembre, 30 voltes més

Segons les autoritats migratòries, només al novembre han arribat a Finlàndia uns 900 sol·licitants d'asil de tercers països des de Rússia, trenta vegades més de l'habitual, tot i el tancament de set dels huit llocs fronterers en les dues últimes setmanes.

El flux s'ha reduït molt des del divendres passat, quan van tancar tots els llocs fronterers menys el més septentrional i remot, encara que les autoritats finlandeses creuen que Moscou no ha detingut la seua instrumentalització migratòria.

"La qüestió no és la quantitat de refugiats que arriben, sinó els motius darrere de la seua arribada", ha afirmat la ministra d'Interior, Mari Rantanen.

Rantanen ha afegit que el tancament total de la frontera no és una qüestió de polítiques d'asil o immigració, sinó de seguretat nacional.

També et pot interessar

stats