Les dones dels reservistes russos exigeixen a Putin la fi de la mobilització indefinida

Denuncien que els seus familiars "participen directament en accions militars des de fa 15 mesos, però no els deixen tornar" i adverteixen el president de cara a les eleccions presidencials de març del 2024

Imatge d'arxiu dels reservistes reclutats a Rússia abans de partir per a lluitar a Ucraïna
Imatge d'arxiu dels reservistes reclutats a Rússia abans de partir per a lluitar a Ucraïna / Alexey Pavlishak (Reuters)

Les esposes i els familiars dels reservistes russos mobilitzats el setembre del 2022 han publicat un dur manifest amb una petició per a exigir al president, Vladímir Putin, el final immediat de la mobilització indefinida.

"Recordem com el president va prometre que els reservistes no serien cridats a files, que les missions de l'operació militar especial les complirien només els voluntaris professionals. I després els nostres estimats van ser enviats a Ucraïna. Les promeses, de fet, van resultar buides", assenyala el manifest.

La demanda, publicada en el canal de Telegram Camí a Casa, subratlla que "molts mai tornaran", ja que "la mobilització va ser un terrible error".

Avís electoral a Putin

"Ens han castigat per la nostra obediència a les lleis. Per un miratge d'estabilitat per a la majoria, els nostres homes paguen amb sang i nosaltres amb salut i llàgrimes", indica.

Denuncien que els seus familiars "participen directament en accions militars des de fa quinze mesos", però "no els deixen tornar". I es pregunten: "On estan els milers de professionals amb contracte?".

Exigim que traguen als nostres marits, germans, fills, pares i a tots els nostres éssers estimats de la zona de l'operació militar especial i els porten de tornada a casa amb les seues famílies per sempre.

"Esperem que el president atenga les nostres ànsies, ja que nosaltres també som votants", adverteixen, en al·lusió a les eleccions presidencials de març de 2024.

La petició, que destaca que són moltes i "cada vegada seran més", demanda la "desmobilització total", pel fet que "els civils no han de participar en accions militars".

Retorn immediat i només un any de servei

"Exigim que traguen als nostres marits, germans, fills, pares i a tots els nostres éssers estimats de la zona de l'operació militar especial i els porten de tornada a casa amb les seues famílies per sempre", assenyala.

També exigeixen omplir el buit jurídic existent en establir "un termini límit de servei en cas de mobilització parcial de no més d'un any".

Al seu torn, es pronuncien en contra que el Kremlin ignore les seues demandes, l'"arbitrarietat dels comandants i la repressió cap als soldats" i la "deshumanització".

A més, condemnen persecució de les dones dels mobilitzats i defensen els seus drets constitucionals a protestar i manifestar-se públicament.

Indult als criminals de Rússia

El manifest no estalvia crítiques contra el cap del Kremlin, que va decretar la mobilització parcial de 300.000 reservistes el setembre de 2022 i va declarar 2024 l'any de la família.

"És irònic si tenim en compte que les dones lluiten sense marits, els xiquets creixen sense pares i molts s'han quedat orfes", assenyala.

A més, han acusat Putin de posar en llibertat a "la flor i nata de la societat", en al·lusió als criminals que són indultats a canvi de combatre en el front.

Petició apolítica

Per tot això, animen els russos a mostrar solidaritat i pietat en signar una petició que serà enviada a l'administració del Kremlin, encara que subratllen que no busquen "calfar l'ambient i provocar la desestabilització de la situació política" a Rússia.

Recentment, les autoritats de Moscou van prohibir la celebració d'una acció de protesta de dones de mobilitzats en la plaça del Teatre, en la rodalia del Kremlin i la Duma.

El cap del comité de Defensa de la Duma, Andrei Kartapólov, va assegurar que els mobilitzats només tornaran a les seues llars "després que concloga l'operació militar especial".

També et pot interessar

stats