FAQ | Tot el que sabem sobre el nou coronavirus

La Xina ha posat en quarantena deu ciutats on viuen 30 milions de persones.

Per a evitar la propagació de l'epidèmia en els aeroports xinesos es realitzen controls de temperatura
Per a evitar la propagació de l'epidèmia en els aeroports xinesos es realitzen controls de temperatura / Reuters

Vora 20 espanyols atrapatsa Wuhan, l'epicentre del coronavirus

Què és un coronavirus?

Els coronavirus són una extensa família de virus que causen malalties que van des del refredat comú a afeccions respiratòries greus com la pneumònia. Es reconeixen per la forma de corona que tenen al voltant quan s’examinen amb el microscopi.

Quin virus ha motivat l’alerta?

Al desembre la Xina va identificar un nou tipus de coronavirus a la ciutat de Wuhan, la capital de la província de Hubei, al centre de país. L’OMS l’ha etiquetat científicament com a 2019-nCoV. Les autoritats xineses l’associen amb els nombrosos casos de pneumònia que s’han diagnosticat a la ciutat i que han motivat que popularment es conega com la ‘pneumònia de Wuhan’. 

Origen: encara desconegut 

Els experts en epidemiologia encara tracten de determinar l'origen del virus. Se sospita que el contagi s'ha produït en un mercat de peix i marisc de Wuhan on també es comercia il·legalment amb animals. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) veu probable que un animal siga la font primària. Una investigació preliminar parlava de serps, però els investigadors xinesos també ha assenyalat teixons i rates com a possibles vectors. Siga com siga, les autoritats de Wuhan han prohibit la venda d’animals vius a la ciutat.

Com es propaga?

Encara que se sospita que l’origen és animal, la Xina ha confirmat que el virus també es transmet de persona a persona per via respiratòria. Hi ha personal sanitari que s’ha infectat en tractar pacients amb la malaltia. 

Els virus que infecten els pulmons, com aquest, són més fàcils de propagar per la tos i els esternuts. La comissió mèdica xinesa estima que el període d’incubació pot durar fins a 14 dies, un fet que complicaria el control.  

Quins són els símptomes?

Els símptomes descrits per a la pneumònia de Wuhan són febre i fatiga, acompanyats de tos seca i, en molts casos, de dispnea (dificultat per a respirar). En ocasions pot donar lloc a una pneumònia greu que pot causar la mort. 

Quants contagis hi ha confirmats?

El nombre de contagis confirmats no deixa de créixer. El virus s’ha escampat per altres països per mitjà de persones que residien o havien visitat recentment la ciutat de Wuhan. A pesar de l'augment de ciutats en quarantena i dels controls en aeroports de tot el món, ja són molts els països que donen compte de casos de ciutadans afectats per la pneumònia de Wuhan. 

Quin risc hi ha que s’estenga?

La Xina ha ampliat la quarantena de Wuhan a huits ciutats més, totes de la província de Hubei, epicentre del virus. En total, 24 milions de persones. El contagi té lloc en vespres de la celebració de l’any nou xinés, que motiva el desplaçament de milions de persones a les seues poblacions d’origen. És la major migració humana del planeta. 

Les autoritats sanitàries de la Xina ha recomanat la ciutadania que no es desplace a Wuhan, i als habitants de la ciutat, que no viatgen a altres regions.

És mortal?

Les dades de contagis i de morts fan pensar que el nou coronavirus no és tan agressiu com el SARS (severe acute respiratory syndrome), que va matar 813 persones entre 2002-2003 i que es va iniciar també la Xina. 

S’atribueix al SARS una mortalitat pròxima 10%, mentres que les primeres estimacions sobre el virus de Wuhan rebaixen l’índex al 3,4%.

Hi ha vacuna contra el virus? 

Encara NO hi ha una vacuna específica contra el nou coronavirus. La Xina està usant retrovirals genèrics per a atendre els pacients. Malgrat que el nou coronavirus està considerat una malaltia contagiosa de tipus B s’estan aplicant protocols dissenyats per a infeccions de tipus A, el màxim en l’escala local. 

Qué suposaria una alerta internacional de l’OMS?

El Comité d’Emergència de l’OMS no ha aconseguit consensuar si llança una alerta internacional pel coronavirus de Wuhan i ha posposat la decisió a després d’analitzar més dades aportades per les autoritats sanitàries xineses. 

L’alerta internacional suposaria la posada en marxa de mesures preventives a escala global, i en el passat s’ha declarat en cinc ocasions: a causa del brot de grip H1N1 (2009), els d’ebola a l’Àfrica occidental (2014) i a la República Democràtica del Congo (2019), el de pólio el 2014 i el de virus del Zika el 2016.

Què està fent la Xina per a previndre el contagi?

Les autoritats xineses han establit una quarantena a Wuhan i a set ciutats més, en total 24 milions d'habitants. El govern xinés ha recomanat no viatjar a les urbes i demana els residents que no isquen de la ciutat. S'han suspés els vols i el transport públic i s'han tallat accessos per carretera. A Huanggang també s'han tancat cinemes i alguns locals amb públic, com cibercafés.

En para·lel s'han instal·lat desenes de detectors tèrmics per a identificar possibles infectats, ja que la febre és un dels primers símptomes. Xina ha estés aquests controls de temperatura a ports, aeroports, estacions d'autobusos i trens. També s'han designat hospitals específics per al tractament dels pacients i el possible aïllament d'aquests.

Fins ara, l'OMS no ha emés alertes per als que viatgen a la Xina i només ha aconsellat a la població xinesa mesures higièniques bàsiques com llavar-se les mans amb sabó, cobrir-se la boca o nas en tossir i esternudar, o evitar el contacte amb persones amb símptomes similars als d'una grip.

Podria arribar a Espanya?

El Ministeri d’Exteriors considera que el risc que s’introduïsca el virus a Espanya “és molt baix” perquè no disposa de vols amb connexió directa amb Wuhan i no és un destí turístic habitual. No obstant això, ha recomanat no viatjar a les zones de la Xina afectades pel coronavirus. 

 

També et pot interessar

stats