La fallida de Silicon Valley Bank i el reforç del sistema bancari comunitari marcaran la cimera de la UE

Els líders europeus aborden aquest dijous també el paper de l’energia nuclear, la revisió fiscal i la reforma del mercat elèctric, entre altres assumptes

Imatge d'arxiu de l'última reunió de líders i caps d'Estat de la Unió Europea
Imatge d'arxiu de l'última reunió de líders i caps d'estat de la Unió Europea / Consell Europeu

La fallida del Silicon Valley Bank (SVB) als Estats Units i la venda de Credit Suisse marquen el debat entre els caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE), que se celebra a Brussel·les aquest dijous i continua demà divendres. Després de les reunions celebrades el desembre de 2022 i el febrer de 2023, els líders de la Unió tenen previst reunir-se de nou per a abordar, per primera vegada, la situació generada després del rescat. A més, tractaran la necessitat de finalitzar la unió bancària i la unió de mercats de capitals, aprofitant l'oportunitat que brinda el context actual. Comptaran amb la presència de la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, i del president de l'Eurogrup, Paschal Donohoe, durant el segon dia de reunions, quan tindrà lloc la cimera de l'euro.

Fins ara, les autoritats bancàries de la UE han insistit que no existeix risc de contagi per a les entitats bancàries europees, donada la seua resiliència i les mesures estrictes de supervisió a les quals estan subjectes. Si bé aquest punt no figura formalment en l'agenda, diverses fonts de la Comunitat Europea han donat per fet que l'assumpte marcarà la discussió.

Els caps d’estat i de govern abordaran també altres assumptes, com el paper de l'energia nuclear en el futur de la UE, la revisió de les regles fiscals i el nou paquet per a impulsar la competitivitat industrial de la Unió, que inclou la reforma del mercat elèctric, la llei per a una indústria de zero emissions i la llei sobre matèries primeres crítiques, entre altres.

A més, i encara que no forma part de l'agenda, fonts diplomàtiques han apuntat que el cim pot ser una “bona oportunitat” perquè els líders “maduren” el debat sobre la prohibició de venda dels cotxes amb motors de combustió per a 2035. De moment, Berlín manté bloquejat aquest assumpte.

Així mateix, els líders europeus mantindran una trobada per videoconferència amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, que serà la huitena intervenció davant del Consell Europeu després de la invasió russa a Ucraïna, ocasió en la qual la UE redoblarà el missatge de suport polític, financer i militar a Kíiv.

També et pot interessar

stats