Falciani entrega el passaport a l'Audiència Nacional
L'informàtic no podrà eixir d'Espanya. Fins i tot les mesures cautelars li impedeixen abandonar sense permís judicial la ciutat on viu.
Les dades destapades per Falciani van servir per a obrir desenes d'investigacions per frau fiscal i van sacsejar el món de l'economia i la política a Europa i fora del continent. En l'anomenada Llista Falciani apareixia, entre d'altres, la família Botín.
Segons el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, la sucursal suïssa del banc britànic HSBC tenia 106.000 clients de 203 països que haurien ocultat a les hisendes públiques respectives més de cent mil milions de dòlars.
A Espanya, l'Agència Tributària va regularitzar 300 milions d'euros gràcies a la identitat de 659 defraudadors fiscals espanyols facilitats per Falciani en 2010.
Segona detenció a Espanya
L'informàtic va ser detingut aquest dimecres a la seu madrilenya de la Universitat Pontifícia de Comillas, on havia de participar en unes jornades sobre justícia social. La seua presència en un acte públic no era cap singularitat. De fet, el desembre passat va estar a València en una conferència a l'Agència Valenciana Antifrau. Dijous, el jutge de l'Audiència Nacional el va deixar en llibertat, encara que amb dures mesures de seguretat com ara prohibició d'eixir d'Expanya, prohibició d'eixir de la ciutat on viu sense permís judicial i entrega del passaport. També tindra vigilància policial.
La policia buscava Falciani des del 19 de març quan Suïssa va emetre una nova orde de detenció internacional. El Tribunal Penal Federal suís el va condemnar en 2015 a cinc anys de presó per les filtracions de clients del banc britànic HSBC, on va treballar, però Falciani no va acudir al juí.
No és la primera detenció de Falciani a Espanya. En 2012 el van detindre a Barcelona, però després de cinc mesos a la presó, l'Audiència Nacional va rebutjar extradir-lo a Suïssa en al·legar que violar el secret bancari no és delicte a Espanya.