Explosió de dengue a l'Amèrica Llatina amb el triple de casos el primer trimestre del 2024

L'Organització Panamericana de la Salut adverteix que enguany s'espera la pitjor temporada de la malaltia en la història del continent

Un operari del Ministeri de Salut del Perú fumiga a la ciutat de Lima
Un operari del Ministeri de Salut del Perú fumiga a la ciutat de Lima / Sebastian Castaneda (Reuters)

El dengue és una malaltia tropical causada per un virus que es transmet dels mosquits a les persones. Es propaga ràpidament i és més freqüent en zones humides i caloroses. En les darreres dues dècades la incidència mundial ha augmentat considerablement, fins al punt que s'ha convertit en un desafiament per als sistemes de salut pública en moltes parts del planeta. L'any 2019 les autoritats sanitàries comunicaren un pic sense precedents, amb casos notificats en 129 països i, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 40% de la població global està en risc de contagi.

Centreamèrica, Sud-amèrica i el sud-est asiàtic concentren la càrrega viral més elevada de dengue per tractar-se de regions amb climes tropicals i subtropicals, però en els últims anys la infecció vírica està salant a altres zones noves com Europa en què l'Aedes aegypti, el mosquit que actua com el vector transmissor principal, a penes tenia presència. A més de conquerir nous territoris, la malaltia està causant aquests dies autèntics estralls en el continent sud-americà i l'Organització Panamericana de la Salut (OPS) ha alertat que esperen la pitjor temporada de dengue en la història. L'augment global de les temperatures i els fenòmens meteorològics extrems registrats cada vegada amb més freqüència són un brou de cultiu per a la proliferació d'un virus que, en els casos més greus, pot arribar a ser letal.

La situació preocupa les autoritats perquè, d'acord amb les dades de l'OPS, Llatinoamèrica va comptabilitzar durant el 2023 vora 4,5 milions d'infeccions per dengue i va tancar un rècord anual. Però sols en el primer trimestre del 2024 la xifra total ja puja a 3,5 milions, quantitat que triplica el registre anterior. A més, s'acumulen ja més de mil morts entre l'1 de gener i el 16 de març. "Probablement, aquesta és la pitjor estació de dengue d'Amèrica, i per això és molt important que els països que estan experimentant un augment en la transmissió doblen els esforços per a evitar-ne la propagació", avisava en una roda de premsa virtual el director de l'ens, Jarbas Barbosa.

L'augment dels casos s'està produint en tots els països de l'Amèrica Llatina i el Carib, encara que hi ha tres del Con Sud on les alarmes s'han disparat més: el Brasil, Paraguai i l'Argentina. Junts sumen el 92% de tots els casos notificats i el 87% dels decessos.

El dengue "segueix un patró estacional" i els primers mesos de l'any corresponen a l'estació més càlida i plujosa en aquesta zona geogràfica. Encara que en altres països de la regió, on sol informar-se d'una transmissió alta en la segona meitat de l'any, també estan disparant-se els casos. Per exemple a Barbados, Costa Rica, Guadalupe, Guatemala, Martinica i Mèxic. Les autoritats també han detectat el mosquit Aedes aegypti en àrees on prèviament no s'havia observat transmissió endèmica, per això temen que alguns països puguen no estar preparats per a fer front a un augment en la transmissió.

Barbosa ha explicat que els factors que poden afavorir l'augment dels contagis són diversos. Les causes mediambientals constitueixen una de les potes més rellevants, especialment "l'augment de les temperatures i la freqüència més elevada de fenòmens climàtics extrems com ara onades de calor o sequeres intenses". Aquests successos fan que la població emmagatzeme aigua "de manera inadequada" i porten amb ells "tempestes o inundacions", situacions ideals per a la proliferació del mosquit transmissor de la malaltia.

A causa de la gravetat de la situació, l'OPS ha fet una crida a tots els països a donar suport als esforços de prevenció i intensificar l'eliminació de granges, que és hui la principal mesura per a previndre la propagació del dengue perquè les vacunes estan encara en fases molt primerenques i no són ara mateix un mètode efectiu per a frenar-ne la propagació.

A més, insten els ministeris de salut a preparar els serveis de salut públics i privats i el personal sanitari per al diagnòstic primerenc i el maneig clínic oportú dels pacients amb dengue. I també demana redoblar esforços per a informar i educar la població, ja que la majoria dels focus de dengue estan en els domicilis o la rodalia, ha apuntat Barbosa.

Alguns països com el Brasil han començat a usar vacunes, una ferramenta que el gerent executiu del programa d'immunització de l'OPS, Daniel Salas, no veu factible, pel fet que "haurien de passar molts anys perquè funcionaren per a evitar la transmissió" i, a més, "actualment la producció és molt limitada". Per tant, l'OPS entén que els esforços governamentals han de centrar-se principalment a eliminar els focus del virus, materialitzats en les granges de mosquits en zones amb aigua estancada, i a conscienciar la població de la necessitat de fer-ho.

També et pot interessar

stats