Exibició del castrisme a l'Havana

Milers de persones aclamen el president Miguel Díaz-Canel i l'expresident Raúl Castro, que reapareix per a apuntalar el règim en un moment crític per les protestes de l'oposició

Díaz Canel i l'expresident Raúl Castro en la manifestació a l'Havana
Miguel Díaz Canel i l'expresident Raúl Castro en la manifestació a l'Havana / Reuters

L'oficialisme cubà contraataca i es mobilitza per a reescriure el relat del que ha passat a l'illa caribenca aquesta última setmana, quan el moviment de protesta de San Isidro ha eixit al carrer en quaranta ciutats per a denunciar la penúria econòmica, agreujada per la Covic-19, però també la falta de llibertat i la vulneració dels drets humans. Segons l'organització Human Rights Watch, la policia castrista ha detingut 400 persones, majoritàriament periodistes i activistes socials, que havien fet arribar les reivindicacions a tots els racons del planeta. Entre els arrestats estava la corresponsal de l'ABC a Cuba, Camila Acosta, que va ser alliberada ahir i posada sota arrest domiciliari. 

La versió oficial, segons ha dit hui el president Miguel Díaz-Canel, és molt diferent. Acusa les xarxes socials d'haver construït "una narrativa falsa" i per aquest motiu, el govern va tallar el servei d'internet, que s'ha recuperat parcialment, però sense accés a plataformes com Facebook o Instagram. 

Raúl Castro, el pes del mite

En la gran concentració de hui a l'Havana s'han sentit crits de suport a Raúl Castro, que ha estat a la tribuna fent costat a Díaz-Canel, tot i que en l'últim congrés del Partit Comunista va abandonar tots els càrrecs. Des de la crisi dels balseros del 1994, Cuba no afrontava un desafiament al règim com el que s'ha viscut des de diumenge de la setmana passada. Els Estats Units han qualificat Cuba d'estat fallit, mentre que la Unió Europea, més cauta, s'ha limitat a reclamar que es respecten els drets fonamentals. 

També et pot interessar

stats