Els eurodiputats hauran de declarar el patrimoni a l'inici i final dels mandats

Les organitzacions de transparència critiquen que les mesures són insuficients i deixen fora treballs lucratius en paral·lel

El Parlament Europeu durant una sessió de votació en el ple
El Parlament Europeu durant una sessió de votació en el ple / Pietro Naj-Oleari / Parlament Europeu

El Parlament Europeu ha posat aquest dimecres el segell final a l'última reforma en la institució després de l'escàndol del Catargate el mes de desembre passat. Els canvis en les regles de funcionament de l'Eurocambra obligaran els eurodiputats a declarar el patrimoni a l'inici i al final de la legislatura, així com totes les reunions que mantinguen amb grups de pressió i tercers països. Anteriorment, aquest requisit només s'exigia als diputats que tingueren un paper negociador o prominent en una legislació concreta.

Cada eurodiputat haurà també de detallar quines “contribucions i suggeriments” externs han rebut en els informes en els quals participen, i les sancions per infringir el codi de conducta —entre les quals s'inclouen retirades de dietes o prohibició de representar a la institució— seran a partir d'ara més dures.

La reforma consagra també el primer període de “portes giratòries” durant el qual antics eurodiputats no podran fer lobby als seus antics companys en sis mesos després de deixar el càrrec. Les organitzacions de transparència consideren aquest termini massa curt, perquè el primer mig any després d'acabar una legislatura a penes es tramita cap norma nova. També critiquen que no s’han prohibit els treballs lucratius en paral·lel amb els quals molts eurodiputats afigen ingressos al sou, i que a vegades estan darrere dels conflictes d'interessos.

El tràmit ha tardat a arribar perquè, a diferència d'altres mesures que la presidenta Roberta Metsola podia promoure personalment, aquestes requerien un ampli acord dels grups polítics per a ser aprovades. El consens entre els grans grups europeus no es va aconseguir fins a la vespra del dimarts, quan el Partit Popular Europeu va decidir que votaria a favor d'unes mesures que prèviament havien considerat “massa intrusives” en la llibertat de mandat dels eurodiputats en nom de la transparència. Així i tot, alguns populars van trencar amb la línia del grup i van votar en contra.

També et pot interessar

stats