Els EUA van infligir deliberadament "sofriment extrem" a immigrants
Amnistia Internacional acusa les autoritats americanes de provocar danys irreparables a milers de persones i famílies que demanaven asil.
Les autoritats dels Estats Units van infligir deliberadament un "sofriment extrem" a immigrants a la frontera amb Mèxic el 2019 amb la separació de famílies que demanaven asil. Així ho denuncia Amnistia Internacional en el seu informe anual sobre els drets humans a les Amèriques, en què assegura que en alguns casos aquest sofriment equivalia a "tortura".
L'organització humanitària està en contra que als EUA "s'aplicaren polítiques d'immigració cada vegada més draconianes per a restringir dràsticament l'accés al procediment d'asil a la frontera entre els EUA i Mèxic" que ha causat un mal irreparable a milers de persones i famílies.
Expulsions massives i maltractaments
Aquestes polítiques van suposar l'expulsió "il·legal i massiva" de desenes de milers de sol·licitants d'asil a la frontera amb Mèxic i les devolucions forçoses al veí del sud, en el marc dels Protocols de Protecció a Migrants (també coneguts com a "Queda't a Mèxic").
Tan sols el 2019, els EUA va obligar més de 59.000 demandants d'asil a tornar a Mèxic i quedar-se allí durant el procés de resolució de les seues sol·licituds, que pot prolongar-se durant mesos o, fins i tot, anys.
Amnistia Internacional també destaca la utilització de "detencions arbitràries" a la frontera per a intimidar els immigrants, la qual cosa defineix com "un tracte cruel, inhumà i degradant".
Desprotegits per les armes de foc
Així mateix, l'organització humanitària considera que el govern dels EUA segueix sense protegir la ciutadania davant de la violència amb armes de foc, especialment els afroamericans, perquè "els homicidis amb armes de foc continuen afectant de manera desproporcionada les comunitats de color".
Els afroamericans, a pesar de constituir solament el 13% de la població, van representar el 58,5% dels 39.773 morts per armes de foc el 2019.