Els EUA i la UE pacten aranzels del 15% a productes europeus i eviten una guerra comercial
Trump i Von der Leyen han acordat “aranzels zero” bilaterals per a “productes estratègics” com components aeroespacials, certs químics, productes agrícoles i matèries primeres

Els Estats Units i la Unió Europea han arribat este diumenge a un acord aranzelari que fixa un gravamen del 15% a productes europeus i contempla compres comunitàries d'energia i equipament militar estatunidenc, la qual cosa permet evitar una guerra comercial a partir de l'1 d'agost.
El president dels EUA, Donald Trump, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han anunciat el pacte després de reunir-se amb els seus equips en el complex de golf del líder republicà a Turnberry, a l'oest d'Escòcia. El cap de la Casa Blanca ha afirmat que, en virtut de l'acord, la UE es compromet a comprar energia estatunidenca per valor de 750.000 milions de dòlars i invertir-ne 600.000 milions addicionals, a més d'incrementar les adquisicions de material militar.
També han acordat “aranzels zero” bilaterals per a una sèrie de “productes estratègics”, entre ells components aeroespacials, determinats químics, productes agrícoles, recursos naturals i matèries primeres.
Von der Leyen ha confirmat que el pacte inclou un aranzel fix del 15% per a “la gran majoria de les exportacions europees”, en lloc del 30 % que Washington amenaçava d'aplicar si no s'aconseguia un consens abans de l'1 d'agost. Brussel·les tenia preparat un paquet escalonat de represàlies, l'activació de les quals hauria desfermat una guerra comercial entre els dos mercats més grans del món. Eixe 15% s'aplicarà a sectors clau com ara automòbils, semiconductors i productes farmacèutics, ha precisat la presidenta abans de partir des d'Escòcia rumb a Brussel·les, i ha afegit que es continuarà negociant per a ampliar la llista de productes exempts.
“Crec que tots dos volíem arribar a un acord”, ha declarat Trump després de donar-se una encaixada amb la cap de l'executiu comunitari, a qui ha qualificat prèviament com “una dona molt respectada”. “Esta negociació va començar fa mesos, així que sabíem en què ens ficàvem” i hi havia voluntat d'aconseguir “un resultat satisfactori per a totes dos parts”, ha agregat.
Per la seua banda, Von der Leyen ha defensat les concessions fetes per la UE i ha destacat que l'acord aporta “certesa i estabilitat” a les empreses europees, enfront d'un escenari de creixent imprevisibilitat. L'augment de les compres energètiques, ha dit, ajudarà els Vint-i-set a diversificar el seu subministrament i reduir la dependència dels hidrocarburs russos.
En el 2024, la Unió Europea va exportar béns als EUA per valor de 606.000 milions de dòlars, enfront dels 370.000 milions exportats en sentit invers, la qual cosa llança un dèficit de 236.000 milions per al país nord-americà, segons dades oficials que no inclouen els servicis.