Els EUA publiquen les xifres de l'arsenal nuclear que tenen i demanen a Rússia que complisca l’acord per a reduir els míssils nuclears
La Casa Blanca difon les dades per a demostrar transparència i “compromís amb una conducta nuclear responsable”
Els Estats Units han fet pública la quantitat que té d’ogives nuclears, una arma de destrucció massiva que es dispara amb els míssils balístics intercontinentals. A més, coincidint amb aquesta informació, ha instat a Rússia a tornar al tractat Start, l’acord que van signar els Estats Units i Rússia, per primera vegada en l’era de George Bush i Gorbatxov. L'acord contempla, entre un dels seus objectius fonamentals, reduir la quantitat de míssils nuclears que tenien els dos països.
El govern de Biden va explicar que ha publicat aquest llistat per a demostrar transparència i "compromís amb una conducta nuclear responsable". L'última revisió del tractat Start, signada el 2010, limita a 1.550 el nombre d'ogives nuclears de llarg abast que cada país pot tindre desplegades.
Els Estats Units han retret a Rússia no haver complit l’obligació que va contraure de revelar la quantitat d'aquestes armes que té en el seu poder, ja que va decidir suspendre de manera "injustificada i unilateral" la seua participació en el tractat.
"Els Estats Units demanen a la Federació de Rússia que torne a complir plenament amb el nou tractat Start i totes les mesures estabilitzadores de transparència i verificació que conté", segons va subratllar el Departament d'Estat en el comunicat.
Putin va anunciar el 21 de febrer la suspensió del compliment per part del seu país del Nou Start, l'última versió del pacte, encara que va matisar que Rússia no l’abandona, sinó que el suspén per culpa dels EUA i l'actitud hostil de Washington, que secunda amb armament i finances a Ucraïna.
L'última versió del tractat, signada per Barack Obama per part dels EUA i Dmitri Medvédev per Rússia, restringeix també el nombre de vehicles i sistemes de llançament que poden tindre desplegats o en reserva Washington i Moscou, però la seua peça fonamental és el règim de verificació que el tractat estableix per a assegurar que es compleixen aquests límits.