Els Estats Units s'obrin a la vacuna obligatòria després d'evidenciar-se que la barrera del 70% és insuficient

El país arriba amb un mes de retard a l'objectiu fixat per Biden en un escenari marcat per l'explosió de contagis i el temor a la variant delta

Una pancarta ofereix vacunes gratuïtes a Los Angeles
Una pancarta ofereix vacunes gratuïtes a Los Angeles / Etienne Laurent (Efe)

Els Estats Units han arribat finalment al 70% de població adulta vacunada amb almenys la primera dosi de l'antigen contra la Covid-19. La fita ha arribat pràcticament un mes després de la data que s'havia marcat el president, Joe Biden, el 4 de juliol. I ho fa en un escenari marcat per l'explosió de nous contagis, impulsats principalment per l'avanç de la variant delta, el que evidencia que la meta ha quedat obsoleta i és ara insuficient. La Casa Blanca ja comença a valorar opcions i obri la porta a convertir la immunització en obligatòria en el futur com a resposta al rebuig d'una gran part de la població que es resisteix a vacunar-se. 

Per a combatre l'escepticisme dels antivacunes, les autoritats estatals i algunes organitzacions privades s'han trencat el cap en els últims mesos amb l'objectiu de buscar fórmules que convencen eixa part de la població per a inocular-se els fàrmacs. Segons les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) quasi un terç, el 29%, s'oposa a rebre'n cap. Així, recorren a imaginatius incentius: des de donar cerveses o hamburgueses a canvi de posar-se la vacuna, a pagar diners o oferir beques o entrades per a espectacles. Una campanya agressiva que, de moment, ha tingut un resultat modest.

L'administració Biden defensa per això que "ha arribat l'hora" d'estendre les obligacions de vacunar-se, mesura que ja ha pres amb les persones que treballen per al govern federal i estudia aplicar pròximament també en les Forces Armades. En la roda de premsa de l'equip de resposta contra la pandèmia, el coordinador, Jeff Zients, ha posat l'accent en la necessitat de seguir la línia d'algunes multinacionals com ara Google, Walmart o Facebook, que exigeixen a les plantilles que es vacunes contra la Covid-19. 

Biden no ha descartat imposar un mandat de vacunació a escala nacional en el futur, encara que de moment només ha exigit als treballadors públics federals que ho facen si no volen veure's obligats a sotmetre's a proves diagnòstiques de Covid-19 regularment. "És hora d'imposar alguns requeriments basant-nos en la realitat dels diferents riscos que corren els qui no estan vacunats enfront dels qui ho estan", ha dit Zients.

Aquests globus sonda per part de la Casa Blanca aterra el dia en què, segons dades oficials del CDC els Estats Units han arribat al 70% de la població adulta vacunada amb almenys una dosi i 60,6% totalment immunitzada. Dades que, no obstant això, no distingeixen els residents al país dels milers de persones que han viatjat des d'altres nacions, principalment llatinoamericanes, amb el propòsit únic de vacunar-se.

Malgrat que l'anhelada barrera del 70% s'ha sobrepassat pràcticament un mes després de l'objectiu marcat per Biden per al 4 de juliol, Dia de la Independència dels Estats Units, la vacunació s'ha enfilat especialment en els últims dies pel temor a la variant delta. Fa un mes la pandèmia semblava superada al país nord-americà, amb poc més de 10.000 contagis diaris, però en la darrera setmana s'ha registrat el nivell més alt d'infeccions de tot l'estiu, amb 72.000 casos per jornada, un 44% més que en l'anterior setmana. 

La zona zero, ara a Florida

Florida és ara l'epicentre d'aquesta nova onada, que el govern insisteix a definir com la "pandèmia dels no vacunats". Ja s'ha superat, amb 10.207 hospitalitzacions per Covid-19, l'anterior rècord de 10.179 assolit al juliol de 2020, abans que les vacunes estigueren disponibles. La presidenta de l'Associació d'Hospitals de Florida, Mary Mayhew, ha explicat que més del 50% de pacients ingressats amb coronavirus té entre 25 i 55 anys, un fet "dramàticament diferent" del que es va viure l'any passat, i que el 96% no ha rebut cap vacuna.

També et pot interessar

stats