Joe Biden: "Si no estàs vacunat, no eres tan intel·ligent."

Els Estats Units estudien obligar els empleats federals a vacunar-se contra la Covid-19 i recomanen recuperar la mascareta en interiors encara que s'estiga immunitzat

Joe Biden, aquest dimarts durant la visita a la oficina del director d'Intel·ligència Nacional a McLean (Virgínia)
Joe Biden, aquest dimarts durant la visita a l'oficina del director d'Intel·ligència Nacional a McLean (Virgínia) / Evelyn Hockstein (Reuters)

"Si no estàs vacunat, no eres tan intel·ligent com jo pensava". Així de contundent s'ha expressat aquest dimarts el president dels Estats Units, Joe Biden, en un intent d'animar la població a acudir a administrar-se les diverses vacunes contra la Covid-19 després d'haver fracassat en el gran objectiu que s'havia marcat per al 4 de juliol: que el 70% de la població haguera rebut alguna dosi. L'administració Biden no ho ha aconseguit, a pesar de tindre'n prou i la capacitat logística per a administrar-les.

Les últimes setmanes la vacunació s'hi troba estancada, amb a penes el 57% dels majors de 12 anys amb la pauta completada, segons les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC). El motiu principal és el rebuig d'una part de la població a les vacunes. Quasi un terç, el 29%, no vol rebre els antígens contra el coronavirus. 

Amb la transmissió del virus de nou a l'alça, l'executiu nord-americà estudia com incentivar la vacunació entre els grups de ciutadans que encara s'hi resisteixen. Durant una visita a l'oficina del director d'Intel·ligència Nacional a McLean, a l'estat de Virgínia, el president Biden ha reconegut que la Casa Blanca sospesa fins i tot fer obligatòria la immunització per a totes les persones que treballen en el govern federal, l'ocupador més gran del país, tot i que encara no s'ha pres cap decisió. 

El mandatari ha apuntat que seria un "món diferent" si els vora 100 milions de persones que falten per vacunar-se als Estats Units reberen la injecció i ha acusat els qui s'hi neguen de sembrar una "enorme confusió".

Recuperar la mascareta en interiors

El repunt de contagis, causat fonamentalment per la variant delta, molt més transmissible que les anteriors , ha dut els CDC a fer marxa enrere en la recomanació de mitjan maig per als qui estigueren vacunats que els autoritzava a llevar-se la mascareta, fins i tot en interiors. Quasi dos mesos després, han donat la directriu contrària i insten la població que es trobe en zones del país amb un índex alts de contagis que es cobrisquen de nou el nas i la boca en espais tancats 

Aquest canvi no implica un mandat d'àmbit nacional, ja que les pautes emeses pels CDC sempre han sigut recomanacions, encara que sí que influeixen en les decisions de les autoritats de cada estat i localitat del país.

A la fi de juny, en vista de l'expansió de la variant delta, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va suggerir que les persones vacunades haurien de continuar portant màscara, sobretot si es trobaven en zones amb una gran incidència de contagis, però els Estats Units van mantindre aleshores les seues directrius.

També et pot interessar

stats