Els Estats Units, Qatar i Egipte pressionen Israel i Hamàs perquè accepten l'acord de pau de Biden

Hamàs ha mostrat cert interés en la proposta i Netanyahu ha respost que no pararà fins a acabar amb Hamàs

Membres de la Mitja Lluna Roja Palestina transporten el cos de dos morts als atacs d'Israel a Rafah
Membres de la Mitja Lluna Roja Palestina transporten el cos de dos morts als atacs d'Israel a Rafah / Hatem Khaled (Reuters)

Els mediadors del conflicte de Gaza pressionen Israel i Hamàs per a acordar un alto el foc i l'alliberament dels ostatges d'ambdós bàndols. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha proposat esta setmana un acord que han subscrit Qatar i Egipte per tal d'acabar amb els atacs a la Franja i donar treva a la població gaziana.

Encara que el bàndol palestí ha rebut positivament l'oferta a l'espera de conéixer els detalls, Israel ha contestat que no hi haurà un final formal de la guerra fins a "la destrucció de les milícies de Hamàs i la seua capacitat de governar". El govern de Benjamin Netanyahu es manté contundent en els seus propòsits i en les últimes hores no ha reduït els atacs. A banda de l'ofensiva que manté a Gaza, l'exèrcit israelià ha llançat en les últimes 72 hores "més de 40 atacs" contra objectius del grup xiïta proiranià Hezbol·là al sud del Líban, segons ha informat en un comunicat.

Hamàs va fer públic divendres la disposició a participar "de manera positiva i constructiva", però el dirigent Mahmud Mardawi va declarar a la televisió qatariana que encara no havien rebut els detalls de la proposta. A més va afegir que "no es pot arribar a cap acord abans de la retirada de l'exèrcit d'ocupació i de l'alto el foc".

La participació necessària dels mediadors

Egipte i Qatar es van unir dissabte a la proposta dels Estats Units per a forçar d'urgència el tancament d'un acord segons les línies proposades per Joe Biden. Els tres països ho han volgut formalitzar en una declaració conjunta: "Com a mediadors en les discussions en curs per a assegurar un alto el foc a Gaza i l'alliberament d'ostatges i detinguts, els Estats Units, Egipte i Qatar demanen conjuntament tant a Hamàs com a Israel que finalitzen un acord que incorpore els principis esbossats pel president Biden el 31 de maig del 2024".

A més, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha mantingut una nova ronda de converses telefòniques amb els homòlegs a la regió i ha agraït públicament "el paper integral de Qatar com a mediador i contribuïdor a la pau".

L'actual capítol bèl·lic a la regió va començar fa ara pràcticament huit mesos, després que combatents palestins liderats per Hamàs atacaren el sud d'Israel des de Gaza i mataren més de 1.200 persones, la majoria civils, i en capturaren més de 250 com a ostatges, segons els registres israelians. La campanya terrestre i aèria d'Israel a Gaza ha deixat el territori en ruïnes, ha provocat una fam generalitzada i ha matat més de 36.000 persones, segons les autoritats sanitàries palestines, que diuen que la majoria dels morts són civils.

També et pot interessar

stats