Biden anuncia que Israel ofereix una nova proposta d'acord amb Hamàs

Segons el president estatunidenc, este oferiment suposaria "un alto el foc durador i l'alliberament de tots els ostatges"

El president dels Estats Units, Joe Biden, parla davant els mitjans a la Casa Blanca
El president dels Estats Units, Joe Biden, parla davant dels mitjans a la Casa Blanca / EFE

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat este divendres de vesprada que Israel ha oferit a Hamàs una nova proposta d'acord per a un alto el foc durador en l'ofensiva israeliana sobre la Franja de Gaza a canvi de l'alliberament de tots els ostatges que el grup islamista palestí manté segrestats.

"Després d'una intensa activitat diplomàtica, duta a terme pel meu equip, en converses amb líders d'Israel, Qatar, Egipte i altres països d'Orient Mitjà, Israel ha oferit una nova proposta integral per a un alto el foc durador i l'alliberament de tots els ostatges", ha dit en una compareixença a la Casa Blanca.

Segons el mandatari, la proposta, que ja ha sigut enviada a Hamàs a través de la intermediació de Qatar, tindria tres fases.

La primera constaria de sis setmanes en les quals hi hauria un alto el foc complet, es retirarien les tropes israelianes de totes les àrees poblades de la Franja i serien alliberats diversos ostatges —entre ells dones, ancians i ferits— a canvi de l'excarceració de centenars de presoners palestins.

Durant les sis setmanes, Israel i Hamàs haurien de negociar els detalls de la segona fase, que implicaria "la fi permanent de les hostilitats", l'alliberament de la resta d'ostatges —soldats inclosos— i la retirada de l'exèrcit israelià de la Franja.

La tercera i última fase comprendria un "gran pla de reconstrucció" de l'enclavament palestí i la devolució dels cossos dels ostatges assassinats.

"Esta és l'oferta que està ara damunt de la taula. És el que hem estat demanant i el que es necessita", ha reivindicat Biden en una compareixença celebrada este divendres i centrada en la situació a l'Orient Mitjà.

També et pot interessar

stats