Els Estats Units preparen una resposta dura al presumpte atac químic a Síria
Donald Trump s'ha concedit entre 24 i 48 hores per a donar una "resposta important" al presumpte atac de Douma.
No poden enviar experts a la zona però els Estats Units apugen el to davant el presumpte atac amb armes químiques de Douma, aquest cap de setmana. El president nord-americà, Donald Trump, ha assegurat que els Estats Units no poden permetre atacs amb armes químiques contra civils a Síria. I s'ha concedit entre 24 i 48 hores per a donar una "resposta important", segons les seues paraules. L'opció militar no està exclosa, ha contestat a les preguntes dels periodistes. El president estatunidenc a afirmat: "Si ha sigut Rússia, si ha sigut Síria, si ha sigut l'Iran, si han sigut els tres junts..., ho descobrirem molt prompte". Un periodista li ha preguntat què passaria si el responsable fóra Vladímir Putin i li ha contestat que si ha sigut ell, la resposta serà dura.
Nord-americans i britànics han fet un front comú, i acusen Síria d'estar darrere del presumpte atac amb gas nerviós que ha matat entre 40 i 60 civils i n'ha ferit a 500 més, segons la ONG sirianoamericana que ha fet públic el vídeo de l'atac.. El ministre d'Afers Estrangers britànic, Boris Johnson, i el secretari d'estat nord-americà, John Sullivan, han parlat per telèfon i han conclòs que el de Douma té similituds amb altres atacs químics previs comesos pel règim sirià. També el que fa ara un any va obtindre com a resposta el bombardeig amb 59 míssils Tomahawk de la base aèrea de Shayrat, a la província siriana de Homs.
Rússia nega totes les acusacions. El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, diu que han enviat experts a Douma i que no han trobat cap indici que s'hagen utilitzat armes químiques. Acusa els rebels de la localitat d'haver-se inventat l'atac químic per a provocar una intervenció militar internacional que detinga l'avanç de l'exèrcit sirià i s'uneix a l'Iran per a responsabilitzar Israel del bombardeig d'aquest dilluns contra la base aèria siriana de Tiyas en què han mort 14 soldats, 3 dels quals eren iranians.
El Consell de Seguretat de l'ONU estudia d'urgència el presumpte atac amb armes químiques, a petició tant de Washington com de Moscou. I ho fa amb quasi les mans nugades, amb dos dels seues membres permanents, els Estats Units i Rússia, radicalment oposades.