Els Estats Units acusen Rússia d'usar armes químiques contra Ucraïna

Zelenski informa Cameron del curs de la guerra a Kíiv i li demana que l'ajuda britànica arribe prompte

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, dona la benvinguda al secretari d'Afers Estrangers britànic, David Cameron, a Kíiv, Ucraïna
El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, dona la benvinguda al secretari d'Afers Estrangers britànic, David Cameron, a Kíiv, Ucraïna / EFE

El Departament d'Estat estatunidenc ha acusat Rússia d'haver utilitzat a Ucraïna armes químiques dotades d'agents que suposen una violació de la convenció sobre les armes químiques, per la qual cosa imposarà sancions als responsables.

Els Estats Units han determinat que Rússia ha usat a Ucraïna cloropicrina –un plaguicida fet servir com a gas asfixiant en la Primera Guerra Mundial i prohibit internacionalment– per a forçar l'eixida de tropes de posicions fortificades.

Amb este motiu, els Estats Units han imposat noves sancions a individus i organitzacions relacionades amb l'ús d'este armament químic.

Els Estats Units consideren que l'ús d'este armament químic no és un fet aïllat i "probablement està impulsat pel desig de les forces russes d'expulsar les tropes ucraïneses de posicions fortificades i aconseguir avanços tàctics en el camp de batalla".

El Departament del Tresor i d'Estat dels Estats Units ha sancionat dos persones, sis entitats russes i quatre empreses associades amb els programes d'armes químiques i biològiques de Rússia.

Zelenski demana que l'ajuda britànica arribe prompte

D'altra banda, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha rebut a Kíiv el ministre britànic d'Afers Estrangers, David Cameron, a qui ha informat sobre la situació en el front i ha demanat que el nou paquet d'ajuda militar a Kíiv anunciat per Londres la setmana passada arribe "al més prompte possible" a Ucraïna.

"Primer de tot, vehicles blindats, munició i míssils de diversos tipus", ha agregat el cap de l'Estat ucraïnés sobre el material inclòs en el paquet que Kíiv necessita amb més urgència.

Londres va aprovar el mes passat el paquet més gran d'ajuda militar del Regne Unit fins al moment per a Ucraïna. Esta partida d'ajuda per valor de 580 milions d'euros inclou sistemes de míssils guiats de llarg abast Storm Shadow, més de 400 vehicles militars, 1.600 míssils defensius i d'atac i quatre milions d'unitats de municions.

Esta nova ajuda britànica arriba en un moment particularment difícil en el camp de batalla per a Ucraïna, que en les últimes setmanes ha hagut de cedir terreny a la regió oriental de Donetsk a causa de la superioritat enemiga en personal i munició per a artilleria.

També et pot interessar

stats